09 iul. 2018 | 19:25

Tratamentul care încetinește apariția simptomelor bolii Parkinson

ACTUALITATE
Tratamentul care încetinește apariția simptomelor bolii Parkinson
TN.com

Boala Parkinson este caracterizată prin imposibilitatea pacienților de a-și controla mișcările musculare și motorii, însă cercetătorii au descoperit un tratament care reușește, printre altele, să amelioreze tremorul.

Analizarea datelor dintr-un studiu clinic efectuat la Institutul Vanderbilt sugerează că stimularea cerebrală profundă (deep brain stimulation – DBS) încetinește progresia tremorului, în cazul pacienților aflați în faza incipientă a bolii.

Studiul a fost publicat în jurnalul „Neurology” și autorii susțin că este prima dovadă a unui tratament care reușește să încetinească avansarea bolii. Cu toate acestea, ei spun că este necesar un studiu clinic la scară mare, pentru a valida descoperirea.

David Charles, unul dintre autorii studiului, spune că descoperirea legată de tremor este una cu adevărat excepțională.

Oamenii de știință au analizat datele unui studiu din 2006. Cercetarea era una controversată, deoarece recruta pacienți cu Parkinson în stadiu incipient, pentru operații de tip DBS. În acea perioadă, DBS era aprobată doar pentru pacienți aflați într-un stadiu avansat al bolii, atunci când simptomele nu mai puteau fi controlate doar prin medicație.

În cadrul studiului, pacienții nu au mai luat tratamentul standard pentru Parkinson și, de asemenea, cei care au primit DBS au fost de acord să își dezactiveze stimulatorii DBS. Evaluările au fost trimise și analizate la VUMC Clinical Research Center, timp de doi ani.

Grupul DBS a obținut, în medie, scoruri mai bune decât grupul care a fost tratat doar cu medicamente. Analiza cercetătorilor a arătat că 86% din pacienții tratați cu medicamente au început să dezvolte tremor în membrele anterior neafectate, pe parcursul a doi ani, în timp ce acesta a apărut la doar 46% din cei tratați și cu DBS.

Dintre cei 30 de pacienți, patru au simțit o îmbunătățire reală la nivelul tremorului, în timp ce o persoană tratată cu ajutorul stimulării cerebrale profunde a scăpat complet de acesta.

Rezultatele studiului i-au făcut pe cei de la FDA să aprobe un studiu la scară mare, în cadrul căruia să participe 280 de persoane cu Parkinson în fază incipientă.