29 iun. 2018 | 13:27

Epidemia violentă de Ebola din Congo se apropie de sfârșit

ACTUALITATE
Epidemia violentă de Ebola din Congo se apropie de sfârșit

Una dintre cele mai mari epidemii de Ebola a avut loc în 2014-2016, în Africa de Vest și a ucis aproximativ 11.300 de persoane.

Din păcate, o nouă epidemie a lovit anul acesta Republica Democratică Congo. Organizația Mondială a Sănătății estima în mai că au fost înregistrate 46 de cazuri de Ebola, din care 26 au murit.

Tot în mai, Organizația Mondială a Sănătății a trimis mai mult de 7.540 de doze de vaccin experimental către țara din Africa Centrală. Atunci, medicii au ales să administreze vaccinul rVSV-ZEBOV, pentru a încerca să țină sub control virusul.

Acum, oficialii din domeniul sănătății au raportat că epidemia se află aproape de sfârșit. Cu toate acestea, ei vor monitoriza îndeaproape situația încă trei săptămâni înainte de a face declarația finală.

Vestea vine după ce ieri (27 iunie), cunoștințele ultimului caz confirmat de Ebola au trecut de perioada de incubare de 21 de zile, fără a prezenta semne ale infecției. Asta înseamnă că nicio persoană care a intrat în contact cu bolnavul nu mai trebuie monitorizată zilnic.

Datele arată puțin diferit de această dată. Potrivit Science Alert, au fost confirmate în total 38 de cazuri de Ebola, dintre care 14 au decedat. Alte 15 persoane au murit, cel mai probabil, tot din cauza bolii. În ultimele trei săptămâni, toate cazurile suspecte s-au dovedit a fi negative.

Pentru ca o un focar de Ebola să fie oficial infirmat, trebuie să treacă două perioade de incubare (în total 42 de zile) fără cazuri confirmate. Așa începe numărătoarea inversă pentru sfârșitul celei de a noua epidemii de Ebola din Congo.

Ebola se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate și cauzează febră hemoragică, vărsături și diaree. În momentul în care un nou caz este diagnosticat, toți oamenii care au intrat recent în contact cu pacientul sunt urmăriți și vaccinați pentru a împiedica răspândirea bolii.

Cea mai mare problemă este că bolnavii de Ebola nu pot oferi mereu o listă exactă a persoanelor cu care au intrat în contact, ceea ce înseamnă că o singură persoană omisă poate amâna sfârșitul epidemiei.