Ce se întâmplă când te căsătorești. Fizic și psihic te schimbi, conform științei
Actul de a te căsători te influențează în nenumărate feluri, iar cercetătorii au încercat să descopere exact ce se schimbă la nivel psihic și fizic odată ce oamenii își spun unii altora „da”.
Aparent, bărbații și femeile care s-au căsătorit au un risc mai mic de a face anumite boli de inimă, spre deosebire de persoanele singure, divorțate sau văduve. În același timp, persoanele căsătorite sunt mai predispuse să sufere de obezitate. Totuși, aceste lucruri depind mult de cum merge relația dintre parteneri și de stilurile lor de viață.
Conform unui studiu din 2006 publicat în Wiley Online Library, oamenii căsătoriți tind să aibă o stare de sănătate mai bună decât cei singuri. Totuși, un studiu din 2017 arată că beneficiile de sănătate apar abia în cazul cuplurilor în vârstă. În rândul cuplurilor tinere, cercetătorii nu au observat o stare de sănătate îmbunătățită prin comparație cu persoanele necăsătorite.
Un alt studiu din 2017, publicat în US National Library of Medicine, a descoperit că persoanele LGBT căsătorite și mai în vârstă au spus că au o calitate a vieții mai bună.
Recent, o cercetare a arătat că în primul an de căsătorie, bărbații aveau tendința de a deveni mai conștiincioși, iar femeile mai puțin nevrotice. Pe de altă parte, bărbații au dat dovadă și de o predispoziție de a deveni mai puțin extrovertiți, iar femeile mai puțin deschise.
Există totuși și dezavantaje. Persoanele căsătorite, în speță bărbații, sunt mai predispuse să devină supraponderale și obeze, potrivit unui studiu publicat în CDC. Mai mult, probabilitatea să facă exerciții fizice este mult mai mică după căsătorie, după cum subliniază un studiu din 2003.
Cu toate astea, avantajle și dezavantajele descoperite de studii nu ar trebui să fie motivul pentru care cuplurile decid să se mărite sau nu. Mai mult, persoanele singure din prezent au parte de o sănătate mai bună în comparație cu persoanele singure din trecut, mulțumită faptului că nu li se mai atașează atât de ușor eticheta de outsider ca pe vremuri, conform sociologului Dmitry Tumin, de la Ohio State University College of Medicine.