29 iun. 2018 | 16:05

Craniul care îți arată că în evoluție n-a fost niciun Dumnezeu

ACTUALITATE
Craniul care îți arată că în evoluție n-a fost niciun Dumnezeu

Un craniu vechi de patru milioane de ani a fost descoperit în Africa de Sud, iar după mai mulți ani de cercetare și scanări de înaltă rezoluție, oamenii de știință au reușit să facă un anunț important despre acesta.

Craniul, care aparține genei Australopithecus, a fost găsit în depozitele inferioare ale cavernei Jacovec din peșterile Sterkfontein , la aproximativ 40 km de Johannesburg, Africa de Sud.

În 1995, acesta a fost descris ca cea mai veche dovadă a evoluției umane din Africa de Sud. Acum, rezultatele scanărilor arată similitudini cu craniile oamenilor moderni.

Dr Amelie Beaudet de la Facultatea de Geografie, Arheologie și Studii ale Mediului, de la Universitatea din Witwatersrand, împreună cu colegii săi de la echipa Sterkfontein, au scanat craniul la Evolutionary Studies Institute. Cercetarea a fost publicată în „Jurnal of Human Evolution”.

Beaudet a declarat că fosila reprezintă o oportunitate unică de a afla mai multe despre biologia și diversitatea strămoșilor noștri, a rudelor acestora și, în cele din urmă, despre evoluția lor.

craniu diferente populatii

Din păcate, craniul este extrem de fragmentat și, până acum, nu se puteau spune multe despre identitatea și anatomia specimenului.

Prin scanările de înaltă rezoluție, cercetătorii au putut să exploreze cantitativ și neinvaziv detalii fine legate de anatomia craniului. „Studiul nostru a arătat că fosila era groasă și compusă din os sponginos”, a declarat Beaudet.

Ea spune că porțiunea mare de os sponginos, regăsită, de asemenea, în creierul nostru, poate indica că fluxul sanguin din creierul Australopithecus este comparabil al nostru.

Echipa a comparat craniul cu cel al unui alt grup dispărut din familia noastră, Paranthropus, care a trăit în Africa de Sud, acum aproximativ două milioane de ani. Rezultatul a fost unul deosebit și neașteptat.

Oamenii de știință au constatat că fosila Paranthropus a fost relativ subțire și compusă din os compact. Beaudet spune că rezultatul este unul de interes, deoarece poate sugera o biologie diferită.