12 iun. 2018 | 16:16

Cum faci economie la energie: sfaturi ca să nu mai pierzi bani aiurea

ACTUALITATE
Cum faci economie la energie: sfaturi ca să nu mai pierzi bani aiurea

Sigur ai vrut să plătești mai puțin pe energia electrică sau pe întreținerea anumitor bunuri. Ei bine, se poate să faci asta și aceste sfaturi te ajută să ai un buget ceva mai mare la final de an.

Cele mai mari costuri, anual, sunt unele pe care nu le sesizezi. Odată ce începi să fii cu ochii pe el, îți dai seama cam la ce pierderi de energie și de bani ajungi de fiecare dată. Astfel, într-o perioadă cu tot mai multe dispozitive conectate la rețeaua electrică, poți avea, în câțiva pași simpli, o strategie de economie. Totodată, poți extinde grija și la cum întreții bunurile care se pot defecta ușor.

În acest sens, de exemplu, dacă speli hainele la 30 de grade, poți economisi la energie până la 60 de lei pe an. Alți 60 de lei pot veni din folosirea unor becuri economice. Mai mult, un contor inteligent te ajută să urmărești cheltuielile și să vezi unde pierzi bani. Un sfat prețios este și folosirea aerului condiționat. Ca să nu fie prea cald în casă, pot fi folosite obloane sau jaluzele.

Când vine vorba de echipamente electronice, dacă le alegi cu grijă, ajungi la economii de energie de până la 60 % (trebuie doar să verifici eticheta energetică UE).

În cazul multor dispozitive electronice, dacă nu folosești modul stand-by, reușești să faci o economie de până la 180 de lei pe an. Un termostat setat cu un grad mai jos factura cu până la 10 % pe an.

În ceea ce privește energia consumată pe încălzire, poți reduce factura cu până la 20% pe an, dacă nu e niciun obiect pus în fața caloriferului. Tot iarna, temperatura optimă este de 21 de grade. Dacă e prea cald, reduci din termostat, nu deschizi geamul. Întreținerea centralei termice în mod regulat poate scădea factura de încălzire cu până la 20%.

Există sfaturi și pentru economie la apă. Un cap de duș economic, cu regulator de debit, poate duce la o economie de 15 lei pe lună. Dacă reduci timpul petrecut zilnic la duș cu doar trei minute poți economisi până la 115 RON, de persoană, pe an.

Acestea sunt sfaturi oferite de Comisia Europeană printr-un proiect care să-i ajute pe oameni să facă economie la energie. UE vrea să facă tot felul de economii, în special la energie, așa că s-a apucat să împărtășească astfel de trucuri. Le-a publicat online pe un site dedicat.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele