11 iun. 2018 | 17:45

Testul care ne dă o nouă speranță în cazul nașterilor premature

ACTUALITATE
Testul care ne dă o nouă speranță în cazul nașterilor premature

Nașterile premature sunt o problemă des întâlnită și pun în pericol viața nou-născuților. Aceștia au o predispoziție de a se naște cu o greutate sub limita normală și de a suferi afecțiuni neurologice pe termen lung. Un nou test promite că are o acuratețe mai mare în detectarea acestor cazuri.

Este vorba de un test de sânge care dă rezultate exacte în peste 80% din cazuri. Cercetători de la Universitatea Stanford din California spun că testul poate fi folosit pentru a estima data nașterii și este mult mai ieftin decât o ecografie.

Ei speră că descoperirea să prezică cu acuratețe data nașterii, astfel încât tratamentul să poată fi administrat imediat după naștere.

Nașterea prematură apare atunci când un copil se naște cu cel puțin trei săptămâni înainte de termen. În Statele Unite, aceasta reprezintă principala cauză a mortalității infantile.

Înainte de descoperirea acestei tehnici, cele mai multe teste preziceau nașterea prematură doar în cazul femeilor cu risc crescut – cele care au apelat la fertilizarea în vitro, au făcut mai multe avorturi sau au născut deja prematur.

Noul test de sânge analizează genele din probele de sânge ale femeilor gravide și măsoară nivelul ARN-ului (acid ribonucleic). Acesta este implicat în decodificarea informației ereditare stocată de ADN, informație folosită apoi pentru sinteza de proteine.

De aici, oamenii de știință au lucrat pentru a identifica genele care aduc informații despre riscul de naștere prematură.

În cadrul studiului au fost analizate mostre de sânge de la 38 de femei, dintre care 13 născuseră prematur. Mostrele au fost prelevate în timpul celui de al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.

Astfel, ei au descoperit că nivelul ARN din șapte gene ale mamei și placentei ar putea prezice riscul unei nașteri premature. Cercetătorii speră ca testul să completeze sau să înlocuiască ecografiile, în funcție de caz.

Ei au mai precizat că ecografiile detectează eficient nașterile premature în primul trimestru, însă devin ineficiente în al doilea și al treilea trimestru.