30 mai 2018 | 14:50

De la IQOS la fumat clasic, Raed Arafat avertizează despre pericolul fumatului

ACTUALITATE
De la IQOS la fumat clasic, Raed Arafat avertizează despre pericolul fumatului

Secretarul de stat Raed Arafat continuă criticile la adresa IQOS și asupra fumatului în general, iar acum acțiunea are loc în Parlament.

În cadrul unei dezbateri desfășurate astăzi, 30 mai, în Parlament, acesta a declarat că nu există produse de tutun sau țigări sănătoase. El și-a început declarația reamintindu-ne că trebuie să fim cu toții îngrijorați în ceea ce privește consumul de tutun.

Raed Arafat a spus că între vânzătorii de droguri și cei de țigări există o similitudine și o diferență. „Similitudinea este că amândoi vând moartea, iar diferența este că pe unii îi băgăm în pușcărie, iar celorlalți încercăm să le găsim justificări și să-i ținem departe să își facă treaba”.

Și de această dată Arafat s-a luat de produsele de tip IQOS, despre care a zis că sunt prezentate ca o soluție magică și ca o alternativă a țigărilor clasice.

„Elevii de liceu le folosesc. Dacă nu oprim promovarea și dacă nu punem o regulă, o legislație care să trateze toate aceste produse egal și să se impună o interdicție de fumat în spații publice, noi, în fiecare zi, pierdem un număr de tineri care devin fumători folosind țigările electronice”, a declarat Raed Arafat.

În plus, acesta a subliniat că tutunul, indiferent de forma în care este folosit, este periculos pentru sănătate. El spune că trebuie să oprim cât mai repede promovarea și diferențierea pozitivă între diferitele metode de fumat.

„Trebuie să folosim aceleași metode de oprire și de restricționare ale lor, pentru că toate sunt periculoase, toate cauzează boli, niciuna dintre ele nu este sănătoasă. Nu există produse de tutun sau țigări sănătoase la acest moment”, a mai precizat Raed Arafat.

Anunțul vine cu o zi înainte de Ziua mondială contra fumatului (31 mai). Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reamintit riscurile asociate consumului de tutun și a promovat politici care susțin reducerea acestuia.

Anul acesta, Ziua mondială fără tutun se concentrează asupra bolilor de inimă care sunt asociate cu consumul de tutun. Sloganul campaniei este: „Tutunul frânge inimile. Alegeți sănătatea, nu tutunul”.