Grafenul dovedește încă o dată că este un material minune
Deja știam că grafenul este un material minune, însă acesta încă mai are multe lucruri de arătat. Materialul 2D este extrem de rezistent, se repară singur și acum ar putea da o mână de ajutor și în domeniul medical.
Cercetătorii de la Universitatea din California au dat peste ceva care poate deschide noi căi de explorare în domeniul screening-ului de medicamente, a analgezicelor și a tratamentelor pentru cancer.
Este cunoscut faptul că grafenul este sensibil la lumină și că o poate transforma în electricitate. Cercetătorii s-au întrebat dacă această electricitate ar putea fi utilizată pentru a stimula celulele umane.
După ce au experimentat cu diferite intensități ale luminii, oamenii de știință au reușit să controleze bătăile celulelor inimii umane într-un vas, folosind grafen și lumină.
Ei au crescut celulele inimii pe grafen și au descoperit că celulele ar putea fi manipulate să bată la diferite rate – de la 1,5 până la de 10 ori mai repede. Stimularea optică a grafenului le-ar putea permite cercetătorilor să efectueze teste pe celule ca și cum ar fi în interiorul corpului.
Până acum, s-a putut experimenta doar pe celule crescute artificial în vase Petri pentru a stimula un răspuns al durerii în neuroni. Astfel de teste sunt esențiale în dezvoltarea analgezicelor care implică exclusiv receptorii de durere.
Un al beneficiu al stimulării optice cu grafen este capacitatea de a distruge celulele canceroase fără a deteriora celulele sănătoase vecine. Potrivit studiului, potențialul electric de odihnă al celulelor canceroase este mai mic decât cel al celulelor sănătoase.
Asta înseamnă că celulele canceroase sunt mult mai vulnerabile la stimularea electrică, care le deschide canalele ionice. Expunerea celulelor maligne la un astfel de aflux de ioni pe o perioadă suficient de lungă, le poate ucide complet, fără să afecteze celulele sănătoase din apropiere.
Cu toate că grafenul poate părea un material magic, anumite forme ale acestuia pot fi letale pentru oameni, iar din această cauză cercetătorii trebuie să efectueze cercetări ample înainte de a-l folosi pe oameni.