21 mai 2018 | 20:27

La ce vârstă ating câinii punctul maxim de drăgălășenie

ACTUALITATE
La ce vârstă ating câinii punctul maxim de drăgălășenie

Câinii, prin definiție, sunt foarte adorabili, dar se pare că există și o vârstă la care ating maximul de potențial în acest sens și un motiv pentru care se întâmplă asta.

Cu mii de ani în urmă, câinii au ajuns să fie primul animal domestic. Între puii de lup și cei de câine există însă o diferență foarte mare. Cei din prima categorie petrec doi ani cu mama, tatăl și restul familiei lor – timp în care sunt învățați cum să vâneze prada. Puii de câine însă nu își văd tatăl de cele mai multe ori, pe când mama lor îi alăptează două luni, apoi îi părăsește.

Fără tehnicile de supraviețuire pe care le posedă verișorii lor mai sălbatici, puii de câine au puține opțiuni de a-și purta te grijă pe cont propriu. Trebuie ori să învețe să caute prin gunoaie, ori să găsească un om care să aibă grijă de ei și să îi hrănească.

Studiile arată că  89% din câinii maidanezi nu apucă prima lor aniversare. Clive Wynne, psiholog la Arizona State University, a vrut să vadă de ce 20% sunt însă mai norocoși. Bănuiala lui Wynne a fost că aceia care supraviețuiesc totuși au fost lăsați în preajma unei gospodării fără câini, iar oamenii nu au putut rezista când i-au văzut.

„Este posibil ca câinii, și posibil și alte specii, să fie în punctul cel mai adorabil al vieții lor chiar atunci când intervenția umană ar putea face diferența în ceea ce privește supraviețuirea lor?”, a spus Wynne.

Psihologul a spus că, cel mai probabil, vârsta la care câinii ajung să fie mai adorabili ca oricând este cea a înțărcării – adică undeva între a treia și a opta săptămână de viață. Pentru a afla dacă teoria lui are sau nu sens, a făcut un experiment cu studenții lui de la University of Florida. Acestora din urmă le-au fost prezentate poze cu căței din trei rase, la vârste diferite.

caine caine

Studenții au oferit cățeilor nou-născuți scoruri mici. În schimb, cățeii care ajunseseră la vârsta înțărcării s-au dovedit a strânge cele mai mari scoruri.

Deși studiul este foarte mic, Wynne speră ca acesta să stârnească curiozitate și altor cercetători, care să realizeze teste similare pe pisici și nu numai.