10 mai 2018 | 12:00

Hematena este cel mai nou material bidimensional creat de cercetători

ACTUALITATE
Hematena este cel mai nou material bidimensional creat de cercetători

În urma descoperirii recente a unei forme de galiu, o echipă internațională condusă de oameni de știință de la Universitatea Rice a creat un alt material bidimensional.

Pulickel Ajayan și colegii lui au extras 3 atomi de hematenă dintr-un minereu obișnuit. Hematena poate fi un fotocatalizator eficient, în special pentru a împăți apa în hidrogen și oxigen.

Ajayan spune că acest domeniu 2D devine foarte interesant, datorită proceselor recente făcute în sintetizarea unor astfel de materiale. El precizează că tehnicile de sinteză sunt complexe, iar stabilitatea materialelor este limitată.

În ceea ce privește hematena, Ajayan a afirmat că au o metodă simplă, scalabilă, iar structura ar trebui să fie stabilă din punct de vedere ecologic.

Echipa lui Ajayan a lucrat cu cercetători de la universități din Huston, India, Brazilia și Germania pentru a exfolia materialul în mod natural.

Cercetătorii spun că deja se știa că hematitul are proprietăți fotocalitice, dar ele nu sunt suficient de bune pentru a fi utile. „Ca un material să fie un fotocalizator eficient, aceasta ar trebui să absoarbă partea vizibilă a luminii solare, să genereze sarcinii electrice și să le transporte la suprafața materialului pentru a realiza reacția dorită”, a declarat Oomman Varghese, coautor al studiului.

El mai spune că hematitul absoarbe lumina soarelui, dar sarcinile electrice compuse sunt foarte scurte și, prin urmare, ele dispar înainte de a ajunge la suprafață.

Noul material, hematena este un fotocalizator mult mai eficient deoarece fotonii generează sarcini negative și pozitive în câțiva atomi de la suprafață. În plus, cercetătorii au descoperit că proprietățile magnetice ale hematenei diferă de cele ale hematitului.

Spre deosebire de carbon și de forma sa 2D, grafenul și hematitul sunt materiale non-van der Waals, adică sunt susținute de legături 3D.

Într-adevăr, interesul pentru materialele 2D a crescut semnificativ în ultima perioadă. De curând, oamenii de știință au reușit să dezvolte o nouă tehnică pentru a incorpora grafenul în producția de beton. Materialul este de două ori mai puternic decât betonul obișnuit și a fost obținut cu ajutorul nanoingineriei.