29 apr. 2018 | 19:48

Criminalul în serie prins cu ajutorul site-urilor de genealogie

ACTUALITATE
Criminalul în serie prins cu ajutorul site-urilor de genealogie

Site-urile de genealogie sunt extrem de utile dacă vrei să-ți cunoști înaintașii, dar pot fi folosite și în alte scopuri bune.

Mostre de ADN preluate de la locul mai multor crime, comparate cu informații de pe site-uri de genealogie, i-au ajutat pe investigatori să ajungă la rudele criminalului Golden State, iar de acolo a fost doar un pas până la acesta. Poliția a folosit site-ul de genealogie GEDmatch pentru a rezolva misterul.

Site-ul îți permite să-ți distribui informațiile genetice în mod public, astfel că autoritățile n-au probleme când vine vorba de a cere date despre cineva anume. Cei de la GEDmatch nu au fost contactați de poliție cu privire la acest caz, însă susțin că își informează utilizatorii cu privire la faptul că datele lor pot fi folosite în diverse moduri, inclusiv ca în cazul de față.

Cunoscut ca Original Night Stalker și East Area Rapist, criminalul Golden State ar fi comis 51 de violuri și 12 crime în California, între 1974 și 1986. Pe 24 aprilie, poliția l-a arestat pe Joseph James DeAngelo, în vârstă de 72 de ani. Poliția l-a găsit cu un profil fals pe site-ul de genealogie, folosind ADN colectat de la o crimă petrecută acum 37 de ani.

Deși investigatorii nu l-au găsit pe el în mod direct, au găsit câteva rude în baza de date, iar asta i-a dus mai departe la DeAngelo. Acesta a trăit în zone corespondente crimelor, iar atunci când investigatorii au comparat ADN-ul de la un obiect pe care acesta l-a aruncat cu ADN-ul preluat de la locul unei crime, au descoperit că e vorba de unul și același individ.

Nu era clar din comunicatul poliției dacă și alte baze de date au fost folosite alături de GEDmatch. Cei de la 23andMe și de la Ancestry.com au declarat, însă, că nu au avut nicio legătură cu acest caz.