24 apr. 2018 | 10:25

Istoria virusului HIV: cum a apărut și cine a fost prima dată infectat

ACTUALITATE
Istoria virusului HIV: cum a apărut și cine a fost prima dată infectat
Gaëtan Dugas a fost mult timp considerat „pacient zero”.

HIV a intrat în atenția publicului la începutul anilor 1980, după ce un grup de tineri homosexuali din San Francisco, Los Angeles și New York au dezvoltat cazuri inexplicabile de cancer de piele. La prima vedere, medicii bănuiau că bărbații au abuzat de droguri. Mai apoi au devenit conștienți de o perspectivă mult mai îngrijorătoare – un virus transmisibil.

Virusul nu avea nici măcar un nume, dar întrebările și îngrijorările lumi au împins oamenii de știință să descopere unde se îndreaptă această boală emergentă. Pentru a face asta, au vrut să afle unde sau cine a avut prima dată această boală.

În 1981, anchetatorii de la Centrele de Control și Prevenirea Bolilor (CDC) au intervievat mai mulți dintre tinerii care trăiau în Los Angeles, în zona în care se răspândea din ce în ce mai mult virusul. Speranța lor a fost să găsească o legătură între aceștia. Tinerilor li s-au adresat întrebări despre viața și istoricul sexual, iar un nume a fost pronunțat în mod repetat:  Gaëtan Dugas.

Se credea că în timpul călătoriilor sale din anii 1970 și începutul anilor 1980, acest canadian a întreținut relații sexuale cu mii de bărbați, răspândind virusul la sute de americani, dar și în întreaga lume. CDC a notat că cel puțin opt dintre primele 19 cazuri de HIV raportate numai în Los Angeles au implicat relații sexuale cu Dugas sau cu unul dintre partenerii săi anteriori.

Fața lui a apărut mai târziu în ziare și la TV. Deseori, titlurile și acuzațiile care i s-au adus sugerau că el a adus virusul peste Atlantic, astfel, începând efectul de domino în întreaga lume. Cu toate acestea, ideea ă Dugas a fost „pacientul zero” este un mit. Un studiu al genomului său HIV din 2016 a arătat că a fost tipic tulpinilor de virus din Statele Unite în acel moment și nu a fost rădăcina diversificării virusului în America de Nord.

Dougas a murit din cauza complicațiilor SIDA în 1984 și a fost absolvit de a fi „pacient zero”.

Povestea reală este mult mai globală. Oamenii de știință știu acum că există două tipuri principale ale virusului uman: HIV-1 și HIV-2. Cel mai răspândit și cel mai infecțios tip, HIV-1, este apoi împărțit în grupuri M, N, O și P. Grupul M este cel mai comun grup și este responsabil pentru 90% dintre infecțiile HIV-1 din întreaga lume.

Este clar că virusul M din grupul HIV-1 s-a stabilit și s-a răspândit în State între anii 1970 și 1971 și a ajuns în San Francisco până în 1974.  HIV a fost reperat în Caraibe, în Haiti, în 1967. Cel mai vechi eșantion cunoscut de HIV-1 provine dintr-o probă de sânge colectată de la un bărbat în 1959 care locuia în Léopoldville, acum Kinshasa, în Republica Democrată Congo. Cu toate acestea, este doar cea mai veche probă care a fost păstrată și testată – povestea continuă și mai departe.

Cine a intrat prima dată în contact cu virusul HIV

Cercetările recente au arătat că orașul Kinshasa a jucat un rol imens în răspândirea timpurie a virusului HIV, înainte de 1920. Virusul s-a ascuns liniștit în acest oraș portuar plin de viață. Colonialismul a schimbat atitudinile sociale și a pus prostituția în altă lumină.

Se crede că câțiva oameni din afara Africii au luat virusul. Cel mai notabil dintre ei este Arvid Noe, un marinar norvegian care a călătorit în Africa. Noe, împreună cu soția și fiica sa au murit de SIDA în 1976, unele dintre cele mai vechi decese legate de HIV / SIDA.

Virusul a început să călătorească în Kinshasa în anii 1920, din Camerun, cel mai probabil pe drumurile comerciale ale râului Sangha și ale râului Congo. Aici , în pădurile tropicale pline de cimpanzei, se crede că virusul HIV a fost transferat la om de către un primat non-uman. Cimpanzeii din această zonă au o formă mutantă a virusului simian al imunodeficienței (SIV), care este similar cu formele timpurii ale virusului HIV.

Prima persoană care a obținut virusul a fost  cel mai probabil  un vânător, între 1900 și 1920. Probabil că niciodată nu vom ști exact. Asta din cauza lipsei documentelor din timp și a absenței unor dovezi de primă mână. Cea mai credibilă teorie spune că  această persoană necunoscută s-a tăiat în timp ce măcelărea carne de cimpanzeu infectată cu o tulpină mutantă de SIV.

Mitul urban că acest transfer inițial s-a datorat unui bărbat care a făcut sex cu un cimpanzeu nu este luat în serios de niciun om de știință.