19 apr. 2018 | 13:00

Wikipedia te ajută să fii mai eficient când lucrezi la următorul referat

ACTUALITATE
Wikipedia te ajută să fii mai eficient când lucrezi la următorul referat

Interfața Wikipedia a fost din totdeauna destul de simplistă, din cauza lipsei de reclame colorate. În urmă cu câteva zile însă, a beneficiat de cel mai important update.

Wikipedia este o gaură neagră informațională. Dacă îți place să studiezi diverse articole din diferite domenii, nici nu îți dai seama când au trecut câteva ore de sărit printre linkuri. Problema este că într-un singur articol sunt strecurate zeci de alte linkuri și, înainte să termini ceva de citit, ajungi să mai ai o serie stufoasă de alte taburi deschise.

Cea mai nouă actualizare adusă îndrăgitei platforme rezolvă această problemă într-un mod surprinzător de elegant.

Conform anunțului publicat pe blogul oficial Wikimedia Foundation, toate linkurile interne de pe Wikipedia vor fi însoție de acum înainte de mici zone pentru preview. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, va fi suficient să poziționezi cursorul peste un link de culoare albastră și, imediat, vei vedea o poză și câteva rânduri explicative desprinse din articolul spre care duce acel link.

În mod evident, în această manieră, nu vei vedea întregul articol suplimentar plutind peste materialul original pe care îl citeai. Dacă va fi însă vorba doar de a înțelege la ce face referire o asociere de termeni sau un termen propriu mai deosebit, această soluție implementată de Wikipedia te va face semnificativ mai eficient în momentul în care lucrezi la următorul tău referat sau articol.

[readmore]

În plus, respectivul șapou, pe care îl vedea când pui cursorul pe un link, te va ajuta să-ți dai seama dacă este sau nu util să faci click pentru a-l deschide într-un tab nou sau în același tab. Practic, vei afla mai repede dacă este sau nu relevant pentru subiectul tău de interes.

Cei de la Wikimedia Foundation au făcut numeroase experimente pe marginea acestei funcții, înainte să fie implementată la scară largă. Feedbackul din partea utilizatorilor a fost îmbucurător, iar acum putem profita cu toții de noul update.


Wikipedia Preview în timp real

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele