17 apr. 2018 | 21:00

Camerele care au surprins cele mai puternice imagini ale ultimului an

ACTUALITATE
Camerele care au surprins cele mai puternice imagini ale ultimului an

Nikon și Canon ocupă locurile de frunte în topul camerelor utilizate de foto-jurnaliști. Anul acesta a venit cu o surpriză mare pentru Nikon.

Camera foto e doar un instrument, fotograful e cel care are viziunea și simțul artistic. Așa se spune, cel puțin, dar asta nu înseamnă că cei mai buni fotografi din lume nu aleg și cele mai performante camere.

Foto-jurnaliștii au o sarcină destul de grea atunci când merg în zone de conflict sau regiuni riscante, dar rezultatul muncii lor merită toate eforturile și riscurile. Dar pentru a surprinde acel moment care-ți poate aduce premiul cel mare și faima internațională, ai nevoie de un aparat foto care să răspundă cerințelor tale și mediului în care realizezi fotografia.

Un studiu realizat de Photolari arată că Nikon l-a dominat anul acesta pe rivalul său Canon. Aparatele profesioniste ale gigantului japonez au fost cele mai populare în rândul fotografilor care s-au remarcat în competițiile fotografice.

În anii precedenți, camerele Canon erau cele mai folosite de profesioniști, dar în 2018, balanța s-a înclinat total în favoarea Nikon. 51,5 % dintre fotografiile favorite au fost realizate cu Nikon și doar 29,9% cu Canon. Anul trecut, 55,5% dintre imagini au fost făcute cu Canon și 30,55% cu Nikon. O schimbare radicală, așadar. Probabil și pentru că Nikon a scăzut de mai multe ori prețurile la produsele sale și le-a făcut mai accesibile.

Nikon oferă obiective aparate DSLR de înaltă calitate, dar prețurile sunt cele care îi fac pe clienți să facă un pas înapoi. Sony și Pentax au pierdut mult teren în fața giganților Nikon și Canon și asta tot din cauza nepotrivirii raportului preț-calitate.

Deși aparatele mirrorless au cunoscut o serioasă evoluție în ultimii ani, tot DSLR-urile sunt mai căutate, chiar și când vine vorba de fotografia jurnalistică. Deși un mirrorless e mai mic, mai ușor de purtat cu tine în spații aglomerate și e mai discret, profesioniștii aleg tot un DSLR.

Povestea fotografiei care a câștigat World Press 2018

Ediția de anul acesta a World Press a fost câștigată de o fotografie plină de emoție și dramatism, intitulată „Venezuela Crisis”. Imaginea a fost realizată de Ronaldo Schemidt, fotograf AFP în Mexico, și îl reprezintă pe Jose Victor Salazar Balza, un tânăr de 28 de ani, cuprins de flăcări în timpul protestelor violente împotriva președintelui Nicolas Maduro, care au avut loc în Caracas, în mai 2017.

Fotograful a surprins chiar momentul când trupul lui Salazar a fost cuprins de flăcările răspândite de rezervorul unei motociclete incendiate. Tânărul a supraviețuit, dar a suferit arsuri de gradul unu și doi.

Fotografia lui Schemidt a impresionat cel mai mult juriul pentru că este ”o fotografie clasică, plină de energie şi dinamism”. ”Nu îl reprezintă doar pe el şi propria arsură, ci şi ideea unei Venezuele în flăcări”, a spus, Whitney C Johnson, un membru al juriului.

„Venezuela Crisis” i-a adus lui Schemidt 10.000 de euro și a fost cea mai bună fotografie din cele peste 73.000 înscrise în concurs, scrie Radio Sud.

Alte Fotografii câștigătoare la World Press 2018

Autor: Kadir Van Lohuizen/Imaginea arată un bărbat care cară un sac uriaș plin cu sticle, colectate dintr-un depozit de deșeuri din Lagos, Nigeria.

Autor: Thomas P. Peschak/Imaginea arată un cârd de pinguini, care așteaptă încolonați să sară de pe o stâncă, pe coasta Insulei Marion, teritoriu sud-african, aflat în regiunea sub-antarctică din Oceanul Indian.

Autor: Heba Khamis/În imagine, Veronica (28 de ani) masează sânii fiicei sale. În Camerun, se crede că masarea sânilor la adolescente încetinesc dezvoltarea lor, pentru a preveni violurile și avansurile sexuale.

Autor: Neil Aldridge/Un rinocer alb este tranchilizat și legat la ochi înainte să fie eliberat în sălbăticie, în Delta Okavango, din Botswana.