12 apr. 2018 | 14:59

30 aprilie, zi liberă: Guvernul îți face weekend prelungit pentru 1 mai

Generalist
30 aprilie, zi liberă: Guvernul îți face weekend prelungit pentru 1 mai

Românii mai au o zi liberă: 30 aprilie. Asta după ziua liberă suplimentară pentru Paște, care a dus la minivacanță.


ACTUALIZARE Bugetarii, și nu numai, vor avea o minivacanță de patru zile. Guvernul a decis să pe 12 aprilie să aprobe proiectul de hotărâre. 30 aprilie devine zi liberă ca să facă „punte” cu data de 1 mai. Sigur, se referă la salariaţii din sectorul public, dar multe companii vor asigura o zi liberă suplimentară și pentru cei din mediul privat. Așa cum de Paște a fost o minivacanță, cu Vinerea Mare liberă, așa se întâmplă și acum. Doar că acum e un compromis doar pentru anul acesta.

Vinerea Mare va fi liberă, lege promulgată de Klaus Iohannis înainte de Paște.


Bugetarii ar putea avea parte de o nouă zi liberă pe 30 aprilie. Implicit, vor avea liber și majoritatea angajaților de la privat. Ziua liberă este prevăzută într-un proiect care ar putea discutat pe 12 aprilie în Guvern. Cum s-a mai întâmplat până acum, e doar o zi liberă ca să existe o „punte” între ziua liberă 1 mai și restul weekendului.

Ce zile libere mai sunt în 2018? 1 mai — Ziua Muncii, 27 mai (duminică) — Rusalii, 28 mai (luni) — Rusalii, 1 iunie – Ziua Copilului, 15 august — Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie — Sfântul Andrei, 1 decembrie — Ziua Națională a României, 25 decembrie — Crăciunul, 26 decembrie  — Crăciunul.

Conform legislației, dacă ar trebui să lucrezi în zile libere, ai dreptul la bonusuri salariale (plata ar trebui să fie dublă). Sunt și persoane obligate să lucreze chiar și în zile libere. Angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care nu e posibil, trebuie să primească spor la salariul de bază (nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază). Nu primesc zile libere cei încadrați în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

O altă minivacanță e în iunie, că Ziua Copilului e vinerea. Tot așa, la sfârșitul lui noiembrie, 30 noiembrie ((Sfântul Andrei) e vineri.