10 apr. 2018 | 13:59

YouTube, atacat de hackeri: ce clipuri virale au fost șterse sau modificate

ACTUALITATE
YouTube, atacat de hackeri: ce clipuri virale au fost șterse sau modificate
YouTube/Facebook

YouTube ar fi fost o victimă a hackerilor. Un număr consistent de clipuri virale au fost șterse sau modificate radical. Unul dintre ele a stabilit un record de afișări.

YouTube ar fi fost ținta unui atac cibernetic pe 10 aprilie. Un număr mare de videoclipuri muzicale cu număr imens de afișări au fost șterse sau le-au fost modificate diverse caracteristici. Ai putea crede că e o minune că cineva a reușit să dea jos Despacito de pe platformă, dar problema e mai serioasă decât atât.

Lista clipurilor șterse sau modificate include melodii de la Chris Brown, Shakira, DJ Snake, Selena Gomez, Drake, Katy Perry și Taylor Swift. Unele dintre aceste videoclipuri sunt încă disponibile, cu titluri schimbate și imagini diferite.Toate clipurile muzicale afectate au fost încărcate în conturi Vevo ale artiștilor. Deocamdată nu e clar dacă hackerii au obținut acces la YouTube sau la canale separate.

Videoclipul Despacito a ajuns în aprilie 2018 la circa cinci miliarde de afișări. E un record atât pentru YouTube, cât și pentru vreo melodie. În cazul ștergerii, despre care Google încă n-a comentat, imaginea clipului a fost inlocuită cu o poză din serialul La casa de papel (Money Heist), un serialul Netflix popular în această perioadă.

YouTube despacito imagine

Imaginea folosită de hackeri pentru clipul Despacito.

 

Majoritatea videoclipurilor afectate de acest atac cibernetic încă sunt pe platformă, dar cu imagini modificate și descrieri alterate. În descrierea Despacito hackerii se semnează cu numele Prosox și Kuroi’sh.

La cum arată situația la momentul publicării acestei știri, e foarte probabil ca doar Vevo să fi pierdut controlul asupra conținutului și nu YouTube per total. Totuși, problemele survin într-un moment în care platforma este în vizorul tuturor din cauza modului în care gestionează accesul copiilor la conținut.

Cei care au depus plângerea acuză compania că a încălcat legea care asigură protecția intimității online a copiilor și cere gigantului economic să ceară în mod explicit permisiunea atunci când se folosesc de informațiile pe care utilizatorii sunt nevoiți să le ofere.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele