07 apr. 2018 | 17:38

Furtunile solare nu seamănă cu cele pe care le vezi în poze

ACTUALITATE
Furtunile solare nu seamănă cu cele pe care le vezi în poze

Oamenii de știință au descoperit că exploziile de proporții ale activității solare, pe care noi le numim tornade sau furtuni solare, nu sunt asemănătoare cu cele care ajung aici, pe Pământ. Asta deși cercetătorii știau contrariul.

Furtunile solare sunt erupții enorme de gaze. Noile cercetări asupra fenomenului vor fi prezentate în câteva zile la Săptămâna Europeană a Astronomiei și Științei Spațiale din Liverpool. Aceste date corectează mai mult de un secol de muncă asupra acestui fenomen.

„Furtunile solare sunt concentrații uimitoare de plasmă din corona solară foarte fierbinte, care pot fi văzute ca structuri roz în timpul eclipselor totale de Soare”, spune autorul principal Nicolas Labrosse de la Universitatea din Glasgow.

Spectacolul de gaze care se revarsă din Soare a fost observat pentru prima dată în 1868. De atunci, observațiile astronomilor ne-au făcut să le imaginăm ca furtuni uriașe, verticale, care se întâlnesc cu plasma. Aceste furtuni au fost descrise ca fiind suficient de mari și puternice, încât ar putea înghiți Pământul.

În urmă cu câțiva ani, imaginile în mișcare ale acestora au fost capturate de Observatorul Solar Dynamic al NASA. Atunci, concluziile au fost că furtunile sunt asemănătoare cu cele care ajung pe Pământ. Problema este că aceste imagini arată puțin mai mult decât fotografiile bidimensionale, dar reduc fluxul de gaze.

Într-o serie de studii recente, cercetătorii au construit o hartă 3D a acestor structuri. Ei au descoperit cum se combină câmpurile magnetice și diferențele în presiunea gazului pentru a canaliza plasma în aceste fluxuri supraîncălzite.

Astfel, au dovedit că aceste tornade sunt, de fapt, orizontale. Ele conțin noduri de gaze care  se deplasează la o viteză de aproximativ 65 km pe secundă de-a lungul unei linii magnetice, lungi de 80.000 e km, care rulează aproape vertical cu suprafața.

Tornadele solare sunt înfricoșătoare, dar, e fapt, ele nu aduc consecințe semnificative pentru noi. În schimb ele afectează vremea din spațiu și rețelele de comunicații prin satelit, dar și comunicațiile de pe Pământ, ar putea suferi.