RCS-RDS: de ce milioane de români vor avea internet mai rapid
RCS-RDS anunță o dezvoltare a rețelei sale de internet fix. Astfel, câteva milioane de locuințe vor beneficia de fibră optică.
RCS-RDS a fost prima companie din România care să ofere internet fix la 1 Gbps. Dacă vrei să știi cum e viteza reală, ultimele statistici ANCOM îți arată la cât ajunge pentru cei mai mulți utilizatori din România. Realitatea e că RCS-RDS oferă cele mai bune viteze, încă, pe fir. Iar acestea vor urma să se îmbunătățească.
Rețeaua de fibră optică RCS-RDS a ajuns, în 2017, să deservească aproximativ cinci milioane de locuințe. În urmă cu un an avea cu 300.000 de locuințe mai puține.
În topul ANCOM, RCS-RDS conduce cu o viteză medie de download de 132,6 Mbps și upload de 125,51 Mbps. Urmează UPC la download cu 120,66 Mbps, dar pierde masiv la upload: 13,88 Mbps. O surpriză e că Nextgen Communications atinge upload de 93,11 Mbps cu download la 80,56 Mbps. Această companie e controlată de Telekom. Oricum, RCS-RDS încă e în top și compania susține că rețeaua sa de utilizatori rezidențiali și business acoperă, în plus față de capitala București, toate cele 41 reședințe de județ și numeroase orașe mai mici.
Dacă te gândești că într-o lume cu 4G și în așteptarea 5G nu mai e atât de importantă fibra optică, greșești. Internetul fix îți asigură, întâi, viteze mai bune pe WiFi, în interior. Apoi, fibra optică asigură o lățime de bandă mai mare comparativ față de cablurile de cupru. De unde și poziția foarte bună a României în topul global al vitezelor la internet. În România, RCS-RDS are o rețea interurbană pentru acest tip de internet de aproximativ 25.000 de kilometri. A reușit în 2017 să se extinde cu alți 3.000 de kilometri.
„Pentru rețelele noastre metropolitane, am închiriat stâlpi sau am obținut servituți de trecere subterane de la companiile de transport private sau de stat (cum ar fi Metrorex București și de la anumiți operatori de transport municipal de suprafață din diferite zone ale țării)”, au comunicat reprezentanți RCS-RDS. RCS-RDS a ajuns în 2017 la 10,56 milioane de clienți.