20 mart. 2018 | 11:00

Cât costă, de fapt, un Samsung Galaxy S9 Plus în fabrică

ACTUALITATE
Cât costă, de fapt, un Samsung Galaxy S9 Plus în fabrică
George Stanciu/ Playtech

Samsung Galaxy S9 e unul dintre cele mai scumpe smartphone-uri pe care le poți găsi, momentan, pe piață, dar costul de producție nu e neapărat imens.

La ceva timp după lansarea unui flagship, apar și câteva știri cu privire la costurile de producție ale dispozitivului. Am avut parte de asemenea informații odată cu apariția lui iPhone X, de exemplu, care a ajuns la un preț de 1.000 de dolari, transformat în ceva mai mult de 5.000 de lei, pentru piața autohtonă. Costurile de producție, însă, nu depășesc jumătate din prețul de vânzare al telefonului.

Cei de la Tech Insights au obiceiul de a publica analize cu privire la costul componentelor atunci când noi flagshipuri apar pe piață. Acum, aceștia au publicat informații cu privire la Samsung Galaxy S9 Plus, varianta cu procesor Exynos. Conform tabelului de mai jos, componentele din interiorul unui S9 Plus costă 379 de dolari. Astfel, telefonul rămâne, în continuare, mai ieftin decât un iPhone X, care costă 389,5 dolari.

samsung galaxy s9 plus piese pret

Cea mai scumpă componentă a lui Samsung Galaxy S9 Plus este display-ul, iar asta nu surprinde pe nimeni. Prețul unui ecran ar fi de 72,5 dolari. Procesorul e a doua componentă în ordinea prețului, cu un preț de 68 de dolari. Pe podium ajunge, firește, și camera foto a telefonului, car costă 48 de dolari.

Bateria smartphone-ului este una dintre cele mai ieftine componente din interiorul lui Samsung Galaxy S9 Plus, cu un preț de doar 5,5 dolari. La finalul listei de componente, mai adaugi 12,5 dolari pentru asamblarea finală și pentru testele relevante, iar apoi ai un S9 Plus bun de vândut.

Firește, prețurile ar putea fi diferite în realitate, dar tot rămân suficient de mici încât să vedem câștiguri majore pentru producători. Totuși, acestea nu sunt chiar atât de mari pe cât par după consultarea acestui tabel, deoarece nu vedem și costurile de cercetare și dezvoltare, care sunt mult mai mari decât cele ale componentelor finite.