16 mart. 2018 | 18:53

Cartea religioasă din secolul IX cu texte ascunse, citită cu raze X

ACTUALITATE
Cartea religioasă din secolul IX cu texte ascunse, citită cu raze X

Nu judeca o carte după copertă. Încă o dovadă că expresia chiar are sens. Asta pentru că o carte religioasă veche de 1.400 de ani ascunde multe printre rânduri. Te aștepți ca o carte veche din secolul XI să fie o piesă importantă din puzzle-ul istoriei, dar nu te aștepți să ascundă un text invizibil, pe care îl poți citi numai cu raze X.

Oameni de știință din California investigau cărți arhaice cu text religios. În circumstanțe obișnuite, volumul ar fi un artefact istoric neprețuit în sine. Dar acestea nu sunt circumstanțe obișnuite.

Cartea religioasă de acum este, de fapt, o descoperire veche care ascunde un adevăr mult mai vechi. Unul care se întoarce cu mult mai multe secole în trecut, la unul dintre părinții științei medicale de astăzi.

Galen de Pergamon a fost un medic și filosof grec, născut în secolul al II-lea. Prin învățăturile și scrierile sale, el a devenit cunoscut ca una dintre cele mai mari minți ale antichității.

Pergamentul examinat de oamenii de știință la Laboratorul Național de Accelerator SLAC al Departamentului de Energie a fost, inițial, inscripționat cu învățăturile lui Galen traduse după moartea sa. Înainte de asta, tratamentele medicale ale lui Galen au fost scrise în secolul al VI-lea. Ele au fost adaptate de cineva din mănăstirea Sf. Ecaterina din Egipt, cred cercetătorii.

500 de ani mai târziu, peste aceste scrieri importante s-au suprapus psalmi religioși. Cel mai probabil, asta s-a întâmplat din motive economice – pergamentul nu era ieftin – și nu pentru că cineva se gândea să dea uitării lucrările lui Galen.

Timp de un deceniu, oamenii de știință au folosit imagistica multispectrală în încercarea de a dezvălui urmele textului antic. Datorită echipei de la Stanford Synchrotron Radiation Lightsource, textul a putut fi descifrat.

Ei au folosit raze X, generată de un accelerator de particule, pentru a expune reziduurile de cerneală rămas îngropate în pergament din inscripțiile originale. Această descoperire aruncă o privire asupra unora dintre fundamentele cunoștințelor medicale, care au existat cu aproape 2.000 de ani în urmă.

Noul efort imagistic, care a durat 10 ore de analiză a fiecare dintre cele 26 de pagini selectate din volum, a dezvăluit deja secțiuni ale textului care nu au fost văzute de nimeni acum 1.000 de ani, inclusiv o prefață care nu putea fi citită anterior.