15 mart. 2018 | 18:34

Prima proteză care se simte ca o mână normală a fost testată de cercetători

ȘTIINȚĂ
Prima proteză care se simte ca o mână normală a fost testată de cercetători

Tehnologia protezelor de mână a evoluat foarte mult, iar acestea au devenit din ce în ce mai sofisticate. Următorul pas a fost replicarea senzațiilor naturale.

Protezele obișnuite recreează forma complexă și detaliile articulațiilor și degetelor, în timp ce alte proteze îți permit să te miști așa cum vrei tu. Un studiu publicat în Science Translational Medicine oferă însă o nouă tehnologie: brațe artificiale care se simt ca o mână reală când le folosești.

Cercetătorii au recrutat oameni care au avut amputări și care au trecut prin operații de reconfigurare a anumitor nervi musculari și senzoriali care înconjoară membrele amputate. Aceștia le permit să-și controleze proteza prin semnale pe care creierul le trimite către nervi.

Pe trei dintre acești pacienți, cercetătorii au atașat dispozitive care generează niște vibrații care sunt transmise către mușchii respectivi, din apropierea zonei amputate. În momentul în care noul tip de proteză a fost pornit, aceste vibrații au creat un fel de chinestezie – o conștientizare a propriei mișcări – din mâna protetică, pe măsură ce persoana efectua sarcini cu ea. Voluntarii aveau amputări mai jos de cot sau chiar tot brațul amputat.

Experimentul le-a permis acestora să simtă când își mișcă mâna, dar, mai ales, le-a redat acea intuiție de a face mișcări fără să se uite în permanență la brațul lor. Astfel, împreună și cu vederea, le-a oferit un control mai bun asupra protezei.

Paul Marasco, inginer biomedical, a declarat că, natural, ne pregătim psihic înainte să ne folosim membrele. El susține că a reușit, împreună cu colegii săi, să le dea oamenilor cu care au lucrat această senzație, că își pot mișca mâna către ceva fără să se uite la acel obiect și să facă, în general, aceste lucruri ca și când nu ar fi avut niciodată brațul amputat.

“Oamenii de știință au știut încă din anii ‘70 că vibrațiile mușchilor pot da această iluzie”, a mai precizat el. Cercetătorii au fost uimiți că au reușit să găsească aceste sinergii care îți dau senzația că toată mâna ți se mișcă.

În prezent, 10% din oamenii cu amputări ale membrelor superioare ajung să refuze protezele, deoarece nu se simt confortabil sau nu le văd rostul.