14 mart. 2018 | 16:01

Cum afli dacă ești sau nu geniu cu un test ADN

ȘTIINȚĂ
Cum afli dacă ești sau nu geniu cu un test ADN

Inteligența unei persoane poate fi măsurată cu un test ADN. Astfel, dacă îți e incomod să faci un test IQ care pare să dureze o veșnicie, vei putea să vezi cât de deștept ești cu autorul unei probe de salivă sau sânge.

Cercetători de la Universitatea din Edinburgh și Harvard au realizat un studiu care a analizat baza genetică a inteligenței și au descoperit sute de gene noi care influențează capacitatea creierului. Înainte de această cercetare, credința era că 50% până la 75% din coeficientul de inteligență este moștenit. Restul se dezvoltă prin educație și relații sociale, arată studiile anterioare. Estimările au fost obținute prin analizarea gemenilor identici cu același ADN.

Cercetători de la Edinburgh au analizat însă un eșantion de 240.000 indivizi și le-au studiat datele genetice. Ei au reușit să identifice 538 de gene asociate inteligenței. În plus, aceștia au reușit să estimeze inteligența în funcție de ADN-ul unei persoane, descoperire care ar putea ajuta medicii să diagnosticheze declinul funcției cognitive.

Dr. David Hill, de la Centrul pentru îmbătrânire cognitivă și epidemiologie cognitivă, a declarat că studiul lor a identificat un număr mare de gene asociate inteligenței. De asemenea, cercetătorii au demonstrat că genele care influențează inteligența sunt asociate și cu alte procese biologice, precum durata vieți.

Până acum se știa că oamenii inteligenți trăiesc mai mult, însă lumea presupunea că acest lucru se datorează unor cauze sociale. De exemplu, cercetătorii mergeau pe premisa că dacă ai acces la o educație bună vei avea mai multe șanse să îți găsești un loc de muncă mai bine plătit, lucru care duce, implicit, la un trai mai bun și la o viață mai sănătoasă per total.

Noua cercetare indică însă că oamenii inteligenți sunt mai capabili din punct de vedere biologic. Dr. Hill a menționat că ei au demonstrat că două procese biologice, neurogeneza- procesul de generare a celulelor nervoase noi- și mielinizarea sistemului nervos central sunt asociate cu diferențele de inteligență.

Cercetătorul principal în cadrul studiului, profesor Ian Deary, a declarat că genele care influențează inteligența sugerează că sănătatea și inteligența sunt legate deoarece ele sunt influențate parțial de aceleași gene. Studiul a fost publicat în jurnalul Molecular Psychiatry.