14 mart. 2018 | 16:54

Ziua Pi e sărbătorită de Google pe prima pagină. De ce?

ACTUALITATE
Ziua Pi e sărbătorită de Google pe prima pagină. De ce?

Ziua Pi este celebrată de Google printr-un doodle care te duce cu gândul la deserturi. Acest număr esențial în matematică n-are însă nici o legătură cu patiseria.

Ziua Pi e sărbătorită mereu pe 14 martie și e, așa cum a obișnuit Google, o zi aleasă pentru un joc cu cifrele. Formatul datei în Statele Unite este de tip lună zi an, adică 14 martie devine 3.14. Este o referință clară la constanta matematică Pi, pe care o știm cu toții ca fiind 3,14.

Ziua Pi a devenit oficială în 2009. La momentul respectiv, Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei zile Pi și nu a durat mult până când a fost adoptată la scară mondială. Ziua Pi a căpătat o conotație și mai specială în 2015.

Pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora exactă au reprezentat primele zece cifre din Pi. În mod previzibil, în secunda respectivă a existat un anumit moment intitulat Pi instant corespunzător tuturor cifrelor lui Pi.

De ce există Ziua Pi?

În matematică, constanta Pi reprezintă raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc reprezentat într-un spațiu euclidian. Aceeași valoare aproximată de obicei cu 3,14 poate fi obținută prin împărțirea ariei unui cerc la pătratul razei sale. Simbolul π a fost introdus pentru prima oară în 1706 de către matematicianul William Jones.

În noiembrie 2016, după 105 ore de calcule continue, calculatorul cercetătorului și entuziastului Peter Trueb a reușit să calculeze 22.459.157.718.361 de cifre ale lui pi, pe scurt, aproximativ 22,5 trilioane de cifre.

Trueb a realizat că depășirea recordului mondial pentru cifrele lui pi necesită două lucruri: multă putere de calcul și un spațiu de stocare rapid. Din fericire, compania Dectris, pentru care acesta lucrează, are experiență cu ambele tehnologii și s-a oferit să sponsorizeze efortul acestuia.

[readmore]

În acest scop, Peter a construit un calculator cu 24 de hard disk-uri, fiecare dintre ele având capacitatea de 6TB, pentru a putea stoca toate datele produse la fiecare pas al procesului. Pentru a calcula cifrele li pi, acesta a folosit programul γ-cruncher, disponibil gratuit aici. Fișierul final, obținut după calcularea a celor 22,5 trilioane de cifre, are o mărime de aproximativ 9 terabytes.

Ce ar trebui să mai știi legat de Ziua Pi

Ca fapt divers legat de Ziua Pi, scriitorul francez Daniel Tammet deţine recordul european de memorare a zecimalelor. E memorabil că el a reținut primele 22.514 zecimale în cinci ore şi nouă minute cu ocazia „Ziua Pi” din 2004, la Oxford.

Mai mult, sala Pi din Palais de la Découverte afişază pe pereţii săi 704 zecimale ale numărului Pi, dintre care 527 au fost calculate „manual” şi exact, în 1873, de William Shanks, scria Mediafax în 2013. De atunci, mulțumită puterii de calcul tot mai mari, s-au aflat 13.300 de miliarde de zecimale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele