De ce tatuajele rămân permanent imprimate în piele
este o artă care a câștigat milioane de adepți de-a lungul timpului. Deși istoria tatuajelor arată o altă întrebuințare și latură a lor, cumva, în timp, desenele de pe piele s-au îndepărtat de trecut și au ajuns să definească diferit un om.
Unii le văd ca o artă, alții le văd ca un lucru cool. Unii nu le înțeleg, alții își transpun întreaga personalitate într-un desen. Există, însă, un lucru pe care toți îl admit: tatuajele sunt pentru totdeauna. Acum știm și de ce.
Când acul ajunge în piele, tușul este injectat prin stratul exterior – epidermă – și apoi în cel interior – derma. Când acul pătrunde pielea, sistemul imunitar intră în acțiune. Până acum se credea că celulele albe, numite macrofage, se îndreaptă spre cerneala din piele și o „înghit”. Astfel, longevitatea acestor celule era responsabilă de permanența tatuajului.
Însă lucrurile nu funcționează chiar așa, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Centrul de Imunologie din Marsilia. Se pare că macrofagele – spre deosebire de tatuaje – nu trăiesc pentru totdeauna.
În experimentele efectuate pe șoareci tatuați, echipa a constat că atunci când macrofagele au fost ucise cu injectarea tușului toxic, tatuajul a rămas perfect la locul lui. Dacă aceste celule albe ar fi responsabile de imprimarea tatuajului, atunci când acestea ar fi moarte tatuajul ar trebui să se dizolve sau să-și schimbe forma.
În experiment, după ce macrofagele au murit după expunerea lor la toxină, au eliberat încărcăturile de tuș, care au fost preluate în scurt timp de alte celule imune – unele dintre aceste celule au fost nou-născute.
Acest sistem de predare poate „suferi cicluri succesive de captură-eliberare-recuperare, fără ca vreun tatuaj să dispară”, notează echipa. Cercetătorii spun că descoperirea acestui sistem de „predare” ar putea îmbunătăți de fapt eficienta tehnicilor de eliminare a tatuajelor bazate pe laser.
„Această abordare ar putea permite să se omoare simultan toate celulele care sunt încărcate cu tuș. Prin urmare, toată cerneala va fi eliberată în dermă, în același timp, și accesibilă laserului pentru a o rupe în bucăți mici”, adaugă echipa.