07 mart. 2018 | 17:44

Războiul energiei din Balcani face ceasurile digitale să rămână în urmă

ACTUALITATE
Războiul energiei din Balcani face ceasurile digitale să rămână în urmă

Serbia și Kosovo au o dispută pe factura la energie. Asta afectează Europa și toate ceasurile digitale. Cum s-a ajuns însă la așa ceva?

Dacă ai un ceas digital, poate ai observat că în ultima lună acesta a cam obosit și a rămas în urmă. Din fericire, aceasta nu este o anomalie când vine vorba de spațiul temporal. Rețeaua Europeană a operatorilor de energie electrică a explicat de ce se întâmplă acest lucru.

Într-un comunicat de presă numit “Abateri ale frecvenței în Europa Centrală ”, care include impactul asupra ceasurilor electrice direcționate prin frecvență, organizația explică abaterile de frecvență au cauzat întârzierea ceasurilor digitale.

Multe dintre ceasurile digitale, în special cele cu alarme digitale și cuptoarele cu microunde, folosesc frecvența pentru a menține timpul. Rețeaua electrică din Europa funcționează la o frecvență relativ constantă de 50 Hz, iar ceasurile numără ciclurile din sursa de alimentare electrică. Acum funcționează la 49,99 Hz. Nu pare mult, dar se adună, ceea ce a dus la această întârziere. Dacă scade sub 47,6 Hz, dispozitivele sunt deconectate automat de la rețea.

Frecvența variază în funcție de sarcina de rețea dar numărul de cicluri per 24 de ore este menținut constant pentru a menține ceasurile electrice exacte pe perioade lungi de timp.

Organizația susține că deficitul de aprovizionare a fost cauzat de un distribuitor din Europa de Sud-Est. Din moment ce rețeaua europeană este interconectată, acest lucru a dus la probleme de frecvență pe tot continentul, fapt care s-a întâmplat de la jumătatea lunii ianuarie. Aceste probleme au dus la întârzierea cu până la cinci minute a ceasurilor.

Totul a pornit de la patru orașe din zona de Nord a Kosovo. Acestea au rămas loiale Serbiei, după războiul civil de la finalul anilor ‘90. Acum refuză să plătească factura pentru energia consumată. Până când problema va fi rezolvată, nu prea are rost să îți resetezi ceasul, având în vedere că acesta o să continue să aibă întârzieri.

În decembrie 2017, Kosovo a spus că neplata pentru cele patru orașe înseamnă o reducere a costurilor energiei cu 3,5%. Pe 5 martie, a declarat că a ajuns la o înțelegere pentru aceste orașe și alocă un milion de euro ca să acopere daunele.

Organizația europeană a promis că operatorii de sisteme de transport din Europa vor implementa “un program de compensare pentru a corecta timpul pe viitor” însă, nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru. Între timp, te poți baza, în continuare, pe ceasul de la calculator sau telefon. Sau poți reseta ceasul digital și să-l setezi când lucrurile revin la normal.