Cât de scumpă va fi energia din cauza frigului din Europa

Cât de scumpă va fi energia din cauza frigului din Europa

România nu este singura țară care este lovită din plin de o iarnă târzie în martie. Așa că nu te întrista, toată Europa va fi lovită de un al doilea val de aer arctic, care nu pare să plece până la jumătatea lunii martie.

Odată cu scăderea temperaturilor au crescut și prețurile energiei. De exemplu, în Marea Britanie, prețurile gazelor s-au dublat în această săptămână și au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Acest lucru vine ca urmare a ninsorilor care au blocat până și traficul aerian din zonă.

Meteorologul șef de la Accuweather susține că frontul arctic din Europa va împiedica aerul cald să înainteze către nordul continentului, cel puțin până la jumătatea lunii martie. Prognozele consultate de Bloomberg arată că prima jumătate a lunii martie va fi mult mai rece decât în mod normal iar frigul va afecta, cu precădere, Marea Britanie, regiunea baltică și Scandinavia.

Cu toate că în următoarele săptămâni vremea se va mai încălzi puțin, temperaturile vor rămâne cu 3 grade Celsius sub nivelul normal. Două dintre estimările meteorologice susțin că vremea se va menține rece până în luna aprilie.

Giacomo Masato, meteorolog la Marex Spectron, în Londra afirmă că prețurile gazelor și energiei electrice vor fi expuse unei volatilități mari. El a adăugat că, în timp ce cererea va scădea în primăvară, nu trebuie să uităm că venim dintr-un februarie friguros.

Această vreme deosebit de rece a venit dinspre Rusia și exercită presiuni și asupra rețelelor de energie din Sudul Europei. Luna februarie a fost una dintre cele mai friguroase din ultimii 10 ani, fapt care i-a obligat pe furnizorii de gaze să apeleze la depozitele de gaze europene iar, dacă lucrurile vor continua în acest mod, refacerea rezervelor de gaze pentru iarna care vine ar putea fi întârziată.

Marea Britanie pare să sufere cel mai tare de pe urma frigului, din cauza nivelului scăzut al rezervelor de gaze. Oliver Burdett, director comercial al firmei de consultanță în domeniul energiei, Enappsys, precizează că prețurile gazelor pornesc de la un nivel ridicat, după creșterile provocate de valul de frig din Siberia.

Sursa: Bloomberg