26 feb. 2018 | 09:30

REVIEW Acer Swift 7 – Cel mai subțire laptop e mai mult decât record

REVIEW
REVIEW Acer Swift 7 - Cel mai subțire laptop e mai mult decât record
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Acer Swift 7 a fost prezentat la CES 2018. Este, ca predecesoarele sale din categoria „cel mai subțire”, o dovadă ca ceea ce poate face tehnologia când se vrea totul de la ea.

Pe 29 ianuarie 2008, Apple anunța MacBook Air printr-un clip excepțional. O mână scotea laptopul dintr-un plic și imaginea asta a fost suficientă ca să înțelegi ce are de vândut: portabilitate. Zece ani mai târziu, am folosit Acer Swift 7, cel mai subțire din lume, un laptop pe care nu l-aș vedea scos dintr-un plic, ci dintre câteva foi A4.

Acer Swift 7 este un laptop premium, de la finisaje până la calitatea materialelor și pretențiile pe care le fixează. Rulează Windows 10 într-un mod evident, este negru, subțire și cu puțin porturi de conectare alte gadgeturi. A, și grosimea: 8,98 milimetri. Că e sub un centimetru asta e clar, dar s-a mers până într-acolo cu subțierea, încât e relevantă acum și a doua cifră de după virgulă.

Ca specificații, Acer Swift 7 e dotat cu un ecran de 14 inci full HD, 8GB de memorie RAM și 256GB spațiu de stocare pe SSD și Intel i7.

Acer Swift 7 e un laptop așa cum ți-ai dori și alte laptopuri să fie

Modelul precedent l-am folosit la IFA 2017. A fost portabil așa cum mă așteptam, cu o autonomie rezonabilă pentru zile în care eram departe de priză, iar un mare minus pe care i l-am găsit era că se încingea foarte tare când îl foloseai la maximum. Nu era neapărat o problemă, că zona fierbinte era cea de sub ecran, din partea de sus a tastaturii.

Acer Swift 7 din 2018 este un laptop pe care îl poți băga între două reviste în ghiozdan, atrage atenția când îl ții pe masă și tastezi, cumva, la un gadget din viitor. Sigur, am exagerat, mai sunt și altele la fel. Dacă vrei, concurența de la Apple este MacBook, cu mențiunea că acesta n-are nici hardware similar, nici ecran pe măsură. Ca să nu mai zic de tastatură: încă o prefer pe cea de pe laptopurile cu Windows decât pe cea de pe MacBook.

Acer Swift 7 are cititor de amprentă, mufă de căști, două porturi USB-C, tastatură iluminată și un slot pentru nano SIM. Da, am ajuns în acel punct al conectivității când laptopurile împrumută de la telefoane. Totodată, conectivitatea 4G LTE e asigurată prin modemul Intel XMM care oferă suport atât pentru cartele nanoSIM, cât și pentru tehnologia eSIM din ce în ce mai folosită în gadgeturi. E, și din lista asta sumară de dotări, un produs orientat către o anumită categorie de clienți, în special business.

Cum e să folosești un Acer Swift 7

Ca performanță, acestui model nu prea ai ce să-i reproșezi. Autonomia nu este incredibilă, cu până la 12 ore, și Windows 10 încă este un sistem de operare deficitar la capitolul acesta (asta dacă nu te apuci să gestionezi tu în detaliu ce și cum să consume). Este însă rezonabilă (mai mult de șase ore pe utilizare medie spre intensă) ca să nu cari după tine încărcătorul și să fii mereu blocat la priză.

Cititorul de amprentă este rapid, util, mai puțin când Windows 10 nu te lasă să-ți accesezi sistemul. Da, nu intru prea mult în detalii cu asta, așa a fost gândit, așa funcționează, recomand însă activarea scannerului, că te scapă de niște bătăi de cap cu parola.

Ca design, este impresionant în anumite privințe și ciudat în altele. De exemplu, nu cred că e o nuanță de culoare mai frumoasă pentru un laptop decât negrul. Îi dă, pur și simplu, un aspect premium, sobru, business și fără briz-briz-uri. Poți duce ecranul la 180 de grade (fără să devină un 2 în 1) și touchpad-ul este imens. Mai mare de atât, foarte probabil, nu găsești pe laptopuri cu Windows.

Iar aici încep ciudățeniile. Marginea de jos e ciudat de mare pentru promisiunea unui laptop subțire și pretențios pentru 2018. Sigur are rațiuni inginerești, dar ca design este încă o margine de negru, cu logo pe ea, care putea foarte bine să nu fie. În marginea de jos este și camera web, nu cel mai fericit loc, dar e de înțeles de ce au ales s-o pună aici. Sistemul de balamale e cel care îi dă laptopului aspectul unei piese învechite. E undeva la final de 2005 și început de 2010, fără un an precis. Și da, e un spațiu mare și inutil între ecran și restul corpului. Voi pune asta tot pe seama ingineriei.

O ultimă critică e pentru cititorul de amprente. Statistic, sunt mai mulți dreptaci în lume decât stângaci. Tot statistic (probabil) cei mai mullți oameni care folosesc scannerul de amprentă pe telefon îl folosesc pe mâna dreaptă. De-aia e cu atât mai ciudat că aici senzorul e pus în stânga tastaturii.

[readmore]

Am regăsit însă în acest Acer Swift 7 linii de design pe care compania le-a tot utilizat pe alte dispozitive. Dacă e un plan mai mare, atunci funcționează, e recognoscibil. Dacă nu, atunci probabil că putea fi mai bine finisat.

Când ți-ar trebui un Acer Swift 7

Acesta e un laptop pe care, cred eu, îl cumperi din două motive: ai nevoie de ultraportabilitatea pe care o oferă sau e un moft. În orice caz, este un computer cuceritor. Nu are cel mai bun sunet din lume în difuzor, nu are o autonomie record și nici designul nu este nemaivăzut, dar la grosimea pe care o are și la nuanța asta de culoare devine o imagine minimalistă a unei mașini de calcul care are mai mult de oferit decât doar putere de procesare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele