Dacă vrei să faci o investiție în căști wireless, unul dintre cele trei modele de la Erato, prezentate mai jos, ar putea fi ceea ce cauți.
[related]
Erato Audio este o companie care a apărut în 2015 în domeniul audio, iar de atunci au reușit să aducă pe piață câteva modele de căști wireless de calitate. Compania reușește să-ți ofere calitate audio, dar căștile se remarcă mai ales prin designul premium și totodată ergonomic.
În rândurile de mai jos îți voi prezenta trei modele de căști din gama Erato, pe care am avut ocazia să le testez în ultima perioadă. E vorba de Erato Apollo 7s, despre care am mai scris și pe larg, la care se adaugă Erato Muse 5 și Erato Rio 3. Cele trei modele au puncte comune, dar se și remarcă prin puncte forte diferite.
Firește, primul element comun pe care îl remarci în cazul celor trei căști de la Erato e că sunt wireless, așa că n-ai ocazia să te mai agăți de cabluri inutile. Dincolo de asta, toate modelele de căști sunt rezistente la apă, conform standardului IPX5. Asta presupune că poți să le expui unor jeturi de apă destul de puternice, fără să-ți faci griji pentru ele.
Toate căștile vin cu microfoane MEMS încorporate, astfel că poți să preiei rapid apeluri, fără să te mai complici cu telefonul. De asemenea, toate cele trei modele de căști sunt certificate aptX.
Punctele comune sunt cele de mai sus, dar mai importante sunt elementele prin care se diferențiază căștile și care le recomandă pentru diverse activități.
Căștile Rio 3 sunt cele pe care le vrei dacă ești o persoană activă, care ocazional dă o tură prin parc sau merge la sală. Modelul de căști promite un bass ”excepțional”, pe care l-am găsit destul de decent după o scurtă schimbare a setărilor din music player. Partea bună e că, deși n-ai parte de noise canceling, cel puțin în lista de specificații, căștile fac o treabă destul de bună din a te izola de ce se întâmplă afară.
Căștile îți oferă un sistem audio 4.2, spre deosebire de 4.1, cât știu celelalte două modele. Autonomia promisă este de peste 6 ore de redare audio, ceea ce e destul de rezonabil.
Banda de prindere după ureche ar trebui să te ajute să nu rămâi fără căști, dar mi se pare incomodă. Asta și poate pentru că n-am fost vreodată un fan al gadgeturilor handsfree, cu astfel de sisteme de siguranță.
Muse 5 sunt mult mai discrete decât Rio 3, fiind căști pe care să le porți în viața de zi cu zi. Dintre cele trei modele prezentate, acestea sunt cele mai confortabile pe care să le folosești, se așează plăcut în ureche și se ”integrează” rapid. Autonomia de redare e de aproximativ 4 ore, dar merge spre 6 ore dacă le folosești doar pentru a vorbi la telefon.
Căștile Erato Muse 5 vin cu sunet surround, iar asta ar trebui să te încânte. Ce lipsește, în schimb, este bassul, iar asta e puțin dezamăgitor pentru mine. Acestea, la fel ca modelele de mai jos, au carcasa-suport cu baterie inclusă, așa că vei obține două încărcări complete ale căștilor cu o singură încărcare a suportului, pentru până la 12 ore de autonomie.
Despre Apollo 7s am mai scris aici, dacă ești interesat să citești un review complet pentru acest model. Pe scurt, căștile sunt cele mai ușoare dintre cele trei modele, însă se extind ceva mai mult în afara urechii. Dacă ai earbud-urile potrivite, n-ar trebui să te temi că le pierzi pe stradă.
[related]
Căștile vin cu sunet surround, iar la asta se adaugă și un bass destul de plăcut, ceea ce le face superioare față de Muse 5. La capitolul autonomie, vei obține aproximativ trei ore de redare pentru fiecare cască. Din nou, ai parte de o carcasă-suport în care poți ține căștile atunci când nu le folosești, iar aceasta le va putea încărca de alte două ori, pentru până la nouă ore de autonomie, per total.
Fiecare dintre cele trei modele de la Erato vine cu puncte forte, astfel că fiecare e recomandată pentru o anumită activitate. Dacă în cazul Rio 3, e clar că sunt destinate persoanelor active, între Muse 5 și Apollo 7s, demarcarea nu e atât de clară. Ambele sunt potrivite pentru activitatea zilnică și aș înclina către Muse 5, dacă ar avea un bass mai puternic. Altfel, m-aș îndrepta mai degrabă către Apollo 7s, cu mai multă atenție la mișcările capului.
Fotografii de produs realizate de George Stanciu.