Toate modurile în care vorbim online ne distrug aptitudinile sociale
Comunicarea este mai facilă decât oricând, din fericire și din păcate, mai ales online, iar asta vine cu multe consecințe despre care nu prea vorbește nimeni.
În orice moment, ai nenumărate mesaje necitite pe mai multe platforme – 2 SMS-uri, 30 de mesaje pe grupul de Whatsapp, vreo 20 de mesaje din chat-uri diferite pe Facebook, tot atâtea pe Snapchat și undeva pe la 1.000 de mailuri.
Teoretic, toate aceste căi de comunicare ar trebui să ne ajute. Ar trebui să fluidizeze comunicarea. Ar trebui să ne ușureze viața. Ce se întâmplă în schimb? Ne îngreunează existența și ajung să ne sufoce.
În loc să avem un singur loc de verificat avem o mulțime. Astfel, e ușor să ratăm un mesaj sau două sau zece. Iar de aici, e ușor să îți superi prietenii prin faptul că nu le-ai răspuns la timp.
Comunicarea devine ceva superficial și fără esență în această învălmășeală. În loc să ai o conversație despre ce a mai făcut fiecare cu un prieten, e mult mai ușor să îi dai prietenului un comentariu la o postare pe Facebook sau Instagram. Cu alte cuvinte, nu mai comunicăm, ci reacționăm.
Această comunicare fragmentată poate fi copleșitoare. Știm mai multe despre prieteni și rude decât oricând – unde au fost, cu cine s-au întâlnit, când au fost online, la ce oră ne-au văzut mesajele. Totuși, nimic din toate astea nu ne ajută să aprofundăm relațiile. În cel mai bun caz, ne ajută să le menținem aprinse, chiar dacă superficial. În cel mai rău caz, le distrug complet.
Cu toate astea, nu ne putem întoarce la vremurile când ne bazam doar pe Yahoo Messenger, Yahoo Mail și Hi5. Ar fi contra-productiv. O posibilă soluție ar fi o aplicație care să condenseze toate celelalte aplicații de comunicare într-un singur loc.
În viitorul apropiat nu se anunță schimbări prea mari în acest sens. Dar poate că simpla recunoaștere a faptului că avem o problemă este un pas în direcția potrivită.