05 feb. 2018 | 16:58

Românii care au protestat la filmul „120 BPM” sunt o mostră de Ev Mediu

ACTUALITATE
Românii care au protestat la filmul

Până în seara de 4 februarie, filmul „120 battements par minute” („120 BPM”) era cunoscut pentru premiul luat la Cannes. De acum e cunoscut în România și pentru că irită oameni prea ocupați să trăiască în alt timp decât prezentul.

România are o relație dificilă cu acceptarea diverselor minorități. Ultimul caz, cu ură îndreptată împotriva minorităților sexuale, s-a derulat în Capitală.

Filmul „120 battements par minute” a câștigat marele premiu al juriului la Cannes în 2017. Într-adevăr, e și o poveste de iubire gay în filmul „120 BPM”, dar subiectul e ceva mai amplu de atât. E vorba de determinarea unor tineri de a-i ajuta pe bolnavii de SIDA. E o dramatizare a unor fapte reale: acțiunile organizației civice Act Up din Franța anilor ’90.

Mişcarea Act Up reprezentată în filmul „120 BPM” e considerată precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000. Acestea au condus, în final, la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi – de la cele sexuale la cele civice. Altfel spus, a pregătit terenul pentru teme actuale de astăzi, cum ar fi căsătoria între pesoane de acelaşi sex sau stoparea agresiunilor sexuale.

Una dintre temele filmului e că combatarea prejudecății că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii și a minorităților sexuale. Cum e vorba de un film, „120 BPM” e și o poveste de dragoste.

În România, „120 BPM” avea programată o proiecție la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) – Noul Cinematograf al Regizorului Român – pe 4 februarie. Filmul a fost întrerupt de protestatari care au venit echipați cu bannere, lozinci și imnul României.

Regizorul Tudor Giurgiu a scris, ironic, pe Facebook că, de acum, proiecția de filme cu astfel de teme ar trebui să asigure și protecție. „O gasca de crestini-extremisti a intrerupt proiectia filmului 120 BPM la cinematograful din Muzeul Taranului. «Grand Prix» de la Cannes 2017 e sabotat cu un happening/circ ieftin, cu doamne cu icoane, cu tineri cu privirea sticloasa“, a scris acesta.

[readmore]

Ar fi o excepție, dacă oamenii iritați de astfel de teme prezentate în filme n-ar avea antecedente. În februarie 2013, un grup de persoane care intonau cântece religioase şi imnul României a întrerupt difuzarea filmului „The kids are allright“. Acesta era despre o familie LGBT. Totul s-a întâmplat în același loc, la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Dintre lozincile protestatarilor n-au lipsit strigături ca „România nu e Sodoma și Gomora“ sau, ceva mai nou, „Hey Soros, leave them kids alone“. Nu e clar ce legătură are Soros cu proiecția unui film francez.

Cât despre film, „120 battements par minute” a fost propunerea Franței la premiile Oscar din 2018. N-a ajuns pe lista finală de la Oscar 2018. Despre film, The Guardian a scris: „Pentru cei mai mulți tineri de 20 de ani, moartea este doar un zvon. Pentru generația homosexuală a anilor ’80 și pentru Act Up, mortalitatea, boala și lipsa de viață erau fapte pe care trebuiau să le confrunte, fără ajutorul agențiilor statului“.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele