29 ian. 2018 | 08:08

Cercetătorii au descoperit unde a dispărut apa de pe Marte

ACTUALITATE
Cercetătorii au descoperit unde a dispărut apa de pe Marte

Acum, suprafața lui Marte este uscată și aridă, dar asta nu înseamnă că în urmă cu sute de milioane de ani a fost la fel.

Oamenii de știință și-au pus o mulțime de întrebări, de-a lungul timpului, cu privire la acest aspect al Planetei Roșii și au încercat să afle unde s-a dus toată apa. Astfel, un nou studiu sugerează că furtunile puternice de praf au jucat un rol important în pierderea umidității din atmosfera marțiană.

Pe baza unei analize a unei furtuni majore de praf care a lovit Planeta Roșie în 2007, analiză ce a fost posibilă cu ajutorul Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA, oamenii de știință cred că furtunile contribuie la hidrogenul gazos, produs din vapori de apă în creștere.

Echipa de cercetare speră ca o nouă furtună de praf să aibă loc pe Marte anul acesta. Dacă evenimentul ar avea loc, de data aceasta chiar suntem pregătiți și asta pentru că avem mai mulți sateliți și chiar și sonde pe planetă. Un astfel de eveniment meteorologic ne-ar putea ajuta să înțelege, odată pentru totdeauna, de ce s-a schimbat atât de mult planeta Roșie.

Datorită măsurătorilor realizate de sonda Marte Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), experții au observat deja modul în care hidrogenul se pierde pe cerul lui Marte. acest proces are loc deoarece moleculele de apă din atmosfera de mijloc (de la aproximativ 50-100 de kilometri) se distrug în lumina Soarelui și se transformă în hidrogen și doi atomi de oxigen. Mai apoi, hidrogenul este aruncat în spațiu de vânturile solare.

Cu toate acestea, modelul în care hidrogenul scapă variază foarte mult pe parcursul anului. Oamenii de știință nu sunt siguri de ce, însă, datorită noului studiu, au o vagă idee. Furtunile de praf ar putea fi responsabile pentru ridicarea vaporilor de apă în atmosfera de mijloc.

În timpul ultimei furtuni puternice de praf, cantitatea de vapori de apă din atmosfera de mijloc a fost de 100 de ori mai mare. Acum, toți ochii sunt pe Marte în încercarea de a vedea o altă furtună de praf, care ar întuneca cerul planetei.