07 ian. 2018 | 14:12

Prima mână bionică dotată cu simț tactil va fi o salvare pentru mulți oameni

ACTUALITATE
Prima mână bionică dotată cu simț tactil va fi o salvare pentru mulți oameni

Cercetătorii ne aduc cu un pas mai aproape de viitor și, implicit, de îmbunătățirea calității vieții oamenilor, după ce au testat cu succes o mână bionică portabilă.

Aceasta este prima mână bionică portabilă care restaurează simțul atingerii persoanelor care și-au pierdut membrele superioare. Deși aceasta este doar un prototip, suntem cu un pas mai aproape de ziua în care va fi disponibilă o proteză complet naturală, dotată cu senzori ca cei pe care îi avem în mod obișnuit.

O femeie care și-a pierdut brațul în urmă cu 20 de ani a primit prima mână bionică portabilă, care, printr-o serie de electrozi mici și senzori sofisticați, și-a restabilit simțul atingerii. Tehnologia unește mâna bionică portabilă cu un calculator, care traduce informațiile ce vin de la degetele artificiale, într-o limbă pe care creierul o poate înțelege, apoi o trimite spre corp prin electrozi.

Acest progres este rezultatul multor ani de cercetare și a implicat echipe din Italia, Elveția și Germania. Cu toate că este un produs central pentru inovațiile uimitoare, Almerina Mascarello, care a fost aleasă să testeze prototipul timp de șase luni, spune că nu se simte ”supraumană”. În schimb, a spus că această proteză i-a dat înapoi o parte din plăcerile simple vieții, ca îmbrăcatul sau legatul șireturilor.

[readmore]

Paolo Rossini, neurolog la Spitalul Universitar Agostino Gemeli din Roma, vede potențialul tehnologiei dincolo de necesitățile zilnice ale oamenilor. „Odată ce poți controla o proteză robotică cu creierul, poți să te gândești la crearea uneia care să permită mișcări mai complexe decât o mână cu cinci degete”, spune Gemeli.

Tehnologia care stă la baza noii mâini bionice a fost dezvoltată în 2014. La vremea respectivă, echipamentul necesar pentru susținerea acesteia a fost atât de mare, încât membrul protetic nu a putut părăsi laboratorul. Pentru Dennis Aabo Sorensen, care și-a pierdut mâna în 2004 într-o explozie de foc de artificii, recâștigarea experienței atingerii a fost uimitoare.