03 ian. 2018 | 16:54

Eclipsa de Lună din ianuarie e un eveniment astronomic extrem de rar

ȘTIINȚĂ
Eclipsa de Lună din ianuarie e un eveniment astronomic extrem de rar

Începutul lui 2018 aduce vești bune pentru iubitorii de fenomene astronomice. O nouă eclipsă totală, de data aceasta de Lună, va avea loc la sfârșitul lunii.

Unul dintre cele mai incitante și așteptate evenimente din 2017 a fost eclipsa totală de Soare. Din păcate, aceea n-a fost vizibilă în România. Totuși, dacă ești pasionat de astfel de momente, nici 2018 nu este privat de un eveniment la fel de interesant. Acesta va avea loc chiar la sfârșitul lunii.

Pe 31 ianuarie, va avea loc o eclipsă lunară totală. Ceea ce face acest lucru atât de special este că se întâmplă în timpul unei Luni Albastre sau în cea de-a doua lună plină a lui ianuarie. Aceste două evenimente nu au mai coincis din 1866, făcându-o să fie prima eclipsă totală din ultimii 150. Următorul eveniment de acest fel va avea loc în 2028.

La fel ca eclipsa de Soare, nici aceasta nu va fi vizibilă în România. Locuitori din Statelor Unite ale Americii, Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și părți din Australia vor avea o imagine bună asupra evenimentului. Alaska, Hawaii și nord-vestul Canadei o vor vedea în întregime, dar mai multe părți estice ale Americii de Nord și Centrale vor avea parte de un spectacol mai scurt.

De exemplu, în unele părți eclipsa va începe la 4.48, dar, pe măsură ce Luna se va duce sub linia orizontului, cei din Est o vor vedea începând cu 6.48. Din România se va putea observa doar ieșirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua la 15.31.

În altă ordine de idei, o astfel de Lună plină este cea mai apropiată pe Pământ, făcându-o să pară puțin mai mare și puțin mai strălucitoare decât o Lună plină tipică. Totuși, asta nu se vede neapărat cu ochiul liber. Presa folosește termenul de „Super Lună” pentru a descrie un astfel de eveniment, un termen derivat mai degrabă din astrologie decât din astronomie.