22 dec. 2017 | 17:00

Google vrea să-ți judece calitatea pozelor cu inteligență artificială

ACTUALITATE
Google vrea să-ți judece calitatea pozelor cu inteligență artificială

Indiferent cât vor evolua roboții, rețelele neurale sau algoritmii de inteligență artificială, nu ai crede că vor deveni critici de artă, dar Google ne contrazice.

Până la această oră, marele atu al unui sistem de inteligență artificială în interacțiunea cu fotografiile ținea de identificarea elementelor de compoziție. Cu alte cuvinte, putea să-ți atragă atenția dacă acolo există un copac, doi oameni și o mașină în fundal. Până acum însă, nici un algoritm nu a fost capabil să judece calitatea estetică a unei imagini.

Într-un nou document publicat pe blogul oficial al gigantului din Mountain View se detaliază modul fascinant prin care un sistem artificial bazat pe rețele neurale a dezvoltat abilitatea de a acorda note fotografiilor. În acest scop, NIMA sau Neural Image Assessment a studiat atent foarte multe imagini de calitate bună ce au fost apreciate la nivel internațional în diverse competiții, pe diverse categorii. După acel proces laborios, se pare că s-a antrenat suficient încât să știe ce ne place, nouă ca oameni.

În final, pe baza unor criterii tehnice și estetice, poate acorda două note unei singure fotografii sau fiecărui element dintr-o serie stufoasă de imagini. Partea cea mai interesantă este dată de precizia notelor și faptul că există niște argumente teoretice în spatele ”judecății”.

În testele realizate cu ajutorul sistemului de Neural Image Assesment, rezultatele au fost surprinzător de apropiate de concluziile unor critici de artă fotografică. Utilitatea pe termen lung a acestui sistem nu este încă foarte bine definită, dar ar putea avea vaste aplicații în instrumente software de editare foto.

Din doar câteva clicuri, ai putea câștiga abilitatea de a sorta mii de fotografii realizate în concediu sau la o ședință foto. În plus, sisteme automate de editare ale imaginilor ar putea aplica diverse filtre sau ar putea ajusta anumiți parametrii în așa fel încât rezultatul final să fie în mod autentic mai plăcut vizual.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele