WhatsApp e obligată prin lege să nu partajeze informații cu Facebook
În curând, va fi imposibil ca WhatsApp să îți mai partajeze informațiile in-app cu Facebook, ca ulterior să fie folosite în personalizarea reclamelor.
Prea puțini știu că WhatsApp este o companie Facebook. Deși respectiva achiziție a plecat de la 19 miliarde, pentru ca ulterior să atingă valoarea de 22 de miliarde, internauții obișnuiți nu sunt foarte lămuriți la ce nivel există o legătură între cele două somități online. La prima vedere, ai fi tentat să crezi că WhatsApp este o companie independentă care ține de Facebook doar ”pe acte”. Realitatea este însă mult mai sumbră, iar autoritățile din mai multe teritorii au decis că trebuie secerată conexiunea dintre cele două servicii online.
Autoritatea pentru protecția intimității din Franța, CNIL a decis să ordoneze celor de la WhatsApp să oprească partajarea informațiilor utilizatorilor cu compania Facebook. Creatorii popularei aplicații de chat au o lună până când vor fi data amenzi și înaintate penalități dacă nu se conformează cu dorințele autorităților franceze.
Întreaga dezbatere despre intimitate legată de relația dintre WhatsApp și Facebook a început în urmă cu aproximativ un an. La momentul respectiv, lista de termenii și condiții de utilizare a WhatsApp a fost actualizată pentru a avertiza utilizatorii că informațiile lor sunt transmise către Facebook cu scopul personalizării reclamelor oferite, pentru îmbunătățirea măsurilor de securitate și cu scopul strângerii de informații ce ar putea îmbunătăți afacerea.
Foarte mulți internauți s-au plâns de schimbările introduse de WhatsApp, iar CNIL a inițiat o investigație. Deși concepte precum îmbunătățirea securității sunt beneficice pentru utilizatori, oficialii francezi au decis că informațiile utilizatorilor nu pot fi folosite pentru îmbunătățirea business-ului. În contextul în care utilizatorii nu pot refuza schimările de termeni și condiții, ci doar să șteargă aplicația de pe telefon, aceasta schimbare reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale internauților.
Europeni au o mare problemă cu relația dintre Facebook și WhatsApp. Germania a ordonat companiei conduse de Mark Zuckerberg să nu mai colecteze informații prin WhatsApp în lune septembrie a anului trecut, în timp în noiembrie 2016, britanicii au venit la înainte cu aceleași pretenții. Pe marginea aceluiași subiect, Facebook a avut parte de amendă de 122 de milioane de dolari din partea Uniunii Europene.