17 dec. 2017 | 19:16

De ce oamenii nu salvează alți oameni, cum a fost la metrou în București

ȘTIINȚĂ
De ce oamenii nu salvează alți oameni, cum a fost la metrou în București

Ține minte această denumire: bystander effect sau apatie socială. Este un fenomen psihologic cu atât mai probabil într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul.

Săptămâna aceasta se încheie cu o crimă la metrou și cu teama oamenilor că poți muri neajutat chiar și într-un oraș mare ca București. Mulți se grăbesc să dea vina pe cei care asistă impasibili. Realitatea e însă puțin mai complexă și cel puțin un aspect psihologic trebuie știut. Apatia socială, ce ziceam mai sus, apare când mulți oameni gândesc simultan că „atâția oameni în jur, sigur o să primească ajutor de la altcineva, deci nu trebuie să fac eu nimic”.

Motivele pentru care se întâmplă asta sunt confuzia și împărțirea responsabilității. Nu e tipic românesc, cum ai putea crede, ci tipic uman.

Doar că de aici pornește imediat un cerc vicios în care nimeni nu face nimic. Să luăm asta și să o combinăm cu nevoia de a evada din rutină, dependența de tehnologie și un simț civic aproape inexistent. Încet-încet, nu ne va mai șoca atât de tare lipsa de reacție ca în cazul crimei de la metrou, în care o tânără a murit împinsă în fața trenului care sosea în stație, fără ca cineva să fi încercat să o ajute.

Indiferent de bunele intenții pe care le găsim în noi când citim despre o tragedie în confortul de acasă, puși în fața situației s-ar putea să avem o reacție diferită. Mai exact, să nu reacționăm deloc. Atunci când vedem că sunt și alți oameni în jur, instinctul de a ajuta pe cineva aflat la ananghie este suprimat. Acest bystander effect – sau apatie socială – ne face să ne simțim mai puțin responsabili atunci când în jur sunt și alți oameni. Se întâmplă peste tot, așa că argumentele de tipul „numai în România vezi așa ceva” sunt nule.

Pentru a evita să mai cădem pradă apatiei sociale, trebuie să ne amintim că, dacă noi nu facem ceva, probabil nimeni altcineva nu va face. Sunt situații în care timpul ne permite să strigăm după ajutor și să îi mobilizăm și pe alții. Sunt și situații în care acțiunea imediată este necesară. Oricum am interveni însă, este infinit mai bine decât să stăm pe margine și să ne facem că nu am văzut nimic.

Fotografia din deschidere este a lui lucianf via Flickr.