Factura mai mică la telefon vine în 2018, așa cum voia Digi Mobil
Anul viitor ar trebui să vină cu o factură mai mică de telefonie. Digi Mobil a cerut încă de anul acesta să fie grăbite lucrurile și abia acum o decizie cât de cât concretă.
ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) a anunțat pe 9 octombrie că nu va recalcula tarifele de interconectare până în 2018. Asta ar însemna că schimbarea vine la patru ani după ultima recalculare, în aprilie 2014. Pe 11 octombrie, Digi Mobil a susținut că utilizatorii vor scăderea tarifelor și a acuzat ANCOM de rea voință.
ANCOM are un președinte nou, adică Sorin Grindeanu, fostul premier, și acesta a spus că va fi vorba de-o scăderea, dar nu mai devreme de martie 2018. Autoritatea va redacta un proiect de decizie prin care va propune reducerea tarifelor de interconectare la rețelele de telefonie mobilă cu 12,5%. Asta înseamnă că de la 0,96 eurocenți pe minut tariful scade la 0,84 eurocenți/minut.
Nu va fi același salt ca în 2014, de la 3,07 eurocenți pe minut, dar este o scădere. Revenind la octombrie, Digi Mobil a prezentat și un studiu realizat de PwC România în care se arăta că tariful se situează peste media europeană. Raportat la puterea de cumpărare a românilor, ținând cont de veniturile medii pe economie, aceste tarife sunt cele mai mari din UE.
Când crede ANCOM că poate reduce factura
„Prin reglementarea pe care o s-o dăm în viitorul apropiat, reducem acest cost (al tarifului de interconectare – n.r.). la 0,84 de eurocenți, ceea ce eu sper ca, într-un final, să ducă la o factură mai mică pentru utilizatori. Până la sfârșitul anului îl punem în dezbatere publică și parcurgem toți pașii. Eu sper ca, până la jumătatea lunii martie, să intre în vigoare”, a declarat Grindeanu.
Digi Mobil a mai spus în urmă cu două luni că motivul pentru care România a avut parte de creștere de cumpărare a pachetelor de voce și date a fost rezultatul scăderii tarifelor de terminare, lucru pe care ANCOM nu l-a luat în calcul când a amânat reducerea tarifului de interconectare. Și dacă te întrebi de ce se discută atât de mult de acest tarif, ei bine, Digi Mobil e într-o poziție privilegiată.
Operatorul Digi Mobil a reușit să atragă cei mai mulți utilizatori la portare, iar acest tarif reprezintă unul dintre cele mai importante elemente de cost ale operatorilor telecom când clienții serviciilor de telefonie efectuează apeluri dintr-o rețea în alta. Aceste tarife de interconectare trebuie plătite de operatorul din rețeaua căruia se inițiază apelul către operatorul în rețeaua căruia se termină apelul. Sunt reglementate de ANCOM în funcție de costurile operatorilor cu furnizarea serviciului de interconectare.
Astfel, Digi Mobil are interes direct să scadă tariful. Sigur, asta le-ar fi util tuturor utilizatorilor.