02 dec. 2017 | 17:00

Calculatoarele cuantice sunt mai aproape de realitate ca niciodată

ACTUALITATE
Calculatoarele cuantice sunt mai aproape de realitate ca niciodată

Calculatoarele cuantice vor fi revoluția secolului 21 în materie de inginerie, datorită puterii net superioare față de cele clasice.

Două cercetări publicate în jurnalul Nature de către cercetători de la Harvard, de la MIT și de la Unviersity of Maryland, ne arată că inginerii nu au reușit încă să creeze un calculator cuantic complet, însă sunt mai aproape ca niciodată de un asemenea sistem.

Aceștia au reușit să construiască un simulator cuantic. Acesta nu are versatilitatea aproape nelimitată a unui calculator cuantic veritabil, dar folosește principii cuantice pentru a rezolva probleme extrem de specifice.

Pentru ca un asemenea simulator să fie considerat un calculator, este nevoie de trei schimbări, conform profesorului Mikhail Lukin, coautor al uneia dintre cercetări.

”Ar trebui să sporim numărul de qubiți disponibili, să le îmbunătățim coerența (sau să le reducem erorile), dar și să sporim nivelul de programabilitate al sistemului, pentru ca acesta să poată rezolva un număr mare de proleme”, spune profesorul.

Cercetătorii au reușit să captureze și să manipuleze 51 de atomi individuali, sau qubiți, pentru a crea acest simulator. Acesta e cel mai mare număr de qubiți aduși laolaltă până în prezent.

”Interacțiunile pe care le studiem sunt de mecanică cuantică”, spune Alexander Keesling, doctorand și coautor al unui studiu. ”Dacă încerci să simulezi asemenea sisteme pe un calculator clasic, ești limitat la mărimi foarte mici ale sistemului și nici nu poți adăuga foarte mulți parametri”.

Acesta mai arată că dacă încerci să faci sisteme mari, vei rămâne fără memorie și putere de procesare pe un calculator clasic. De aceea e nevoie de a crea un sistem cu particule care folosesc aceleași reguli precum sistemul simulat, de unde și numele de simulator cuantic.

Lukin spune că nu există un termen clar pentru apariția primelor calculatoare cuantice, însă noua cercetare deschide un nou orizont pentru a înțelege mai bine modul de funcționare al acestui Sfânt Graal tehnologic.