24 nov. 2017 | 08:33

Site-urile care au avut probleme cu hackerii vor fi evidențiate de Firefox

ACTUALITATE
Site-urile care au avut probleme cu hackerii vor fi evidențiate de Firefox

Din ce în ce mai multe servicii online au căzut victimă hackerilor în ultimii ani, iar Firefox vrea să te ajute să știi dacă site-urile tale preferate se numără printre ele.

Aproape în fiecare săptămână, aflăm de un nou website popular sau serviciu online ale căror servere au fost sparte de hackeri. Volumul de informații furate variază semnificativ de la un caz la altul, dar adresa ta de email, numele complet, numărul de telefon și o eventuală părolă sunt aproape de fiecare dată luate în vizor.

Cel mai recent caz care a făcut înconjurul mapamondului a gravitat în jurul celor de la Uber. Datele private a nu mai puțin de 57 milioane de utilizatori au fost furate de către un grup de hackeri. Din fericire, pe lista datelor ce au ajuns să fie vulnerabile nu s-au numărat informațiile de card ale celor ce folosesc popularul serviciu de ridesharing.

Pentru că a devenit imposibil să ții evidența numărului foarte mare de site-uri care au fost ”vizitate” de hackeri în ultimii ani, Mozilla vrea să-ți facă viața mai ușoară. Prin intermediul unei actualizări iminente la Firefox, vei ști exact dacă site-ul pe care îl vizitezi sau pe care vrei să te autentifici a fost vreodată victima unui atac cibernetic. În spatele acestui mecanism foarte util, se va afla baza de date a celor de la Have I Been Pwned?, un alt serviciu online interesant pe care l-am detaliat în urmă cu ceva timp. Acela include o bază de date actualizată constant cu toate atacurile cibernetice care s-au desfășurat în ultimii ani, inclusiv numele de utilizatori și parolele furate, în cazul în care respectivele informații s-au strecurat în diverse colțuri ale internetului.

La ora actuală, funcția dezvoltată de cei de la Mozilla nu este disponibilă în format final, ci doar ca o extensie open-source, necompilată, pe GitHub. Este însă doar o chestiune de timp până când ne vom putea bucura cu toții de ea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele