Din ce în ce mai mulți copii vor fi diagnosticați cu hipertensiune
În viitorul apropiat, din ce în ce mai mulți copii vor fi diagnosticați cu hipertensiune în cadrul vizitelor de rutină la medic, conform Academiei Americane de Pediatrie.
Deși tensiunea arterială mare nu are efecte vizibile, pe termen lung poate avea efecte neplăcute, precum bolile cardiovasculare. În noul ghid de la Academia Americană de Pediatrie scrie că inclusiv copiii cu greutate normală vor suferi de hipertensiune.
Fostul ghid din 2004 a fost înnoit de un comitet de 20 de persoane. În jur de 15.000 de articole cu privire la diagnostic, evaluare și supraveghere timpurie a tensiunii mari în rândul copiilor și adolescenților au fost revizuite.
Cauzele hipertensiunii sunt variate. Dacă la școlari și adolescenți poate să nu existe vreo problemă ascunsă, la sugari poate fi vorba de probleme cu rinichii. Obezitatea este un factor de risc, dar nu întotdeauna, potrivit Doctorului Joseph T. Flynn, autor al studiului și profesor de pediatrie la Universitatea din Washington. Predispuși la hipertensiune sunt și copiii ai căror părinți suferă de această boală.
Noul ghid are acum tabele pentru copiii cu greutate normală, pentru o clasificare mai precisă a hipertensiunii. Astfel, din ce în ce mai mulți copii vor fi diagnosticați ca având nevoie de tratament. Copiii care suferă de hipertensiune vor putea să o țină sub control printr-o dietă mai sănătoasă și sport. În unele cazuri va fi nevoie și de tratament cu medicamente.
Schimbarea majoră va fi că doctorii vor recomanda mai rapid copilului și familiei să își schimbe stilul de viață dacă e nevoie. Totuși, conversia la un stil de viață mai sănătos nu va depinde doar de familie. În realitate, fără implicarea școlilor și a agențiilor publice de sănătate, schimbarea va fi cel puțin dificilă. În plus, va trebui să depășim mentalitatea care spune că nu e bine să dăm medicamente copiilor. Acestea le-ar putea face viața mai bună pe termen lung.