02 oct. 2017 | 16:53

Intel Loihi este primul cip care funcționează ca un creier uman

ACTUALITATE
Intel Loihi este primul cip care funcționează ca un creier uman

Cei de la Intel Labs au creat un cip care învață singur și care imită structura creierului uman, cunoscut ca Loihi.

Cu toate că sună ca un scenariu demn de filmele SF, noul cip de la Intel este cât se poate de real. Circuitele digitale din interiorul lui Loihi sunt create în așa fel încât să imite funcțiile creierului și să învețe cum să opereze folosind feedback-ul primit de la mediul înconjurător. Cipul folosește date pentru a învăța, pentru a face inferențe, dar și pentru a-și îmbunătăți inteligența de-a lungul timpului. Astfel, cipul nu are nevoie să fie învățat de către cineva folosind metode tradiționale.

Funcționând într-o manieră similară unui creier, Loihi face învățarea automatizată mult mai rapidă și mai eficientă. Cel mai nou cip de test, asupra căruia încă sunt desfășurate o serie de investigații, oferă posibilitatea de învățare flexibilă. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că acesta poate învăța de un milion de ori mai repede decât alte rețele neurale.

Intel Loihi se bazează pe procesul de fabricație de 14nm și simulează un creier în miniatură. Momentan, acesta are 130.000 de neuroni și 130 de milioane de sinapse. În plus, fiecare nucleu neuromorfic are propriul ”motor” de învățare. De asemenea, există o rețea de nuclee neuromorfice asincrone.

Există mai multe domenii de interes unde Intel Loihi s-ar putea dovedi util, iar primele domenii vizate sunt cele ale automobilelor, industrial și al roboților personali. În aceste cazuri, o aplicație ar putea să învețe continuu, făcând parte dintr-un mediu nestructurat.

În plus, Loihi este de o mie de ori mai eficient la capitolul energie, în comparație cu nevoile obișnuite de putere necesare pentru ca sistemele clasice să poată fi antrenate.