Cum găsești și închizi un tab care blochează Chrome sau Firefox
În funcție de cât timp petreci online, este inevitabil să nu întâmpini un tab care îți blochează Chrome sau Firefox. Din fericire, există o soluție, indiferent de browserul favorit.
De acum aproape 20 de ani când am avut prima interacțiune cu Internet Explorer sau Netscape Navigator, internetul s-a schimbat radical. Din fericire, odată cu evoluția conținutului online, browsere moderne precum Google Chrome sau Mozilla Firefox au evoluat pentru a se adapta obiceiurilor noastre. Și ele sunt departe de a fi perfecte, dar măcar vin la pachet cu câteva unelte menite să-ți facă viața mai ușoară. Printre acelea se numără un sistem elaborat prin care să rezolvi problema în cazul în care dai de un tab care îți blochează Chrome sau Firefox.
Conceptul de Task Manager sau manager de activități a fost introdus încă de la primele versiuni de Windows. Combinația CTRL + ALT + DEL te ajuta să pornești rapid Task Manager pentru a închide un program care îți blochează sistemul sau unul care refuză să mai răspundă la comenzi. Similar cu ideea de multitasking din Windows este modul în care într-o fereastră de Chrome sau Firefox poți ajunge să ai deschise simultan 30 – 50 de tab-uri.
Într-o astfel de situație, dacă un singur tab îți blochează sesiunea de navigare, crezi că trebuie să le pierzi și pe toate celelalte prin închiderea completă a browserului. Nu este deloc așa. Browserele moderne asociază procese individuale fiecărui tab, iar printr-un Task Manager intern poți afla care este tab-ul problematic și-l poți închide doar pe acela.
Cum găsești și închizi un tab care îți blochează Chrome
Chrome, la fel ca sistemul de operare gazdă, include un Task Manager. În momentul în care ai foarte multe tab-uri deschise și îți simți sistemul foarte lent, ai fi tentat să intri în managerul de activități din Windows pentru a identifica problema. Din păcate, deși vezi sesiunea ta de navigare defalcată pe 10 sau 20 de procese cu numele de Chrome în Task Manager, este imposibil să îți dai seama la ce face referire fiecare dintre ele.
Eventual, după ce ai apăsat CTRL + ALT + DEL, te poți lămuri că browserul tău este cauza scăderii performanței PC-ului. Dacă nu vrei însă să pierzi un tab important sau toate tab-urile deschise simultan, cel mai bine ar fi să apelezi la Task Manager-ul din Google Chrome.
Sunt două moduri prin care poți deschide managerul de activități din Chrome. Prima implică să apeși pe Shift + ESC și funcționează perfect în Windows. Ca alternativă, atât pe Mac, cât și pe Windows, poți ajunge la fereastra din captura de ecran de mai sus din meniul principal al browserului din dreapta sus, la secțiunea More Tools. Acolo trebuie să faci click pe Task Manager. În fereastra respectivă, sunt listate toate tab-urile deschise și toate extensiile active la un moment dat.
Cantitatea de memorie RAM și stresul pe procesor sunt de asemenea afișate. Un singur click pe CPU sau Memory îți sortează toate procesele și poți afla foarte rapid dacă ai pornit un tab care îți blochează Chrome sau este vorba de o extensie defectuoasă. După ce te-ai lămurit, selectează procesul cu probleme și apasă pe End Process în dreapta jos. Imediat, sistemul ar trebui să se miște mult mai bine, iar experiența de navigare ar trebui să fie la fel de lină ca înainte.
Cum găsești și închizi un tab care îți face probleme în Firefox
La fel ca în Google Chrome, Mozilla a integrat în Firefox un mecanism pentru identificarea tab-urilor problematice și a extensiilor malițioase. Acesta nu vine sub forma unei ferestre dedicate, la fel ca un Task Manager clasic, dar se poate accesa cu ușurință într-un tab nou al browserului. Combinația CTRL + T sau CMD + T deschide rapid un tab nou în orice browser pe Windows sau Mac.
Tastează about:performance în bara de adresă de la Firefox și confirmă comanda cu Enter. Imediat vei întâmpina o pagină web precum cea din captura de ecran de mai sus. Defalcate în două secțiuni, acolo sunt listate add-on-urile sau extensiile active în Firefox și tab-urile de navigare. În dreptul fiecărui element din listă există o bară de o culoare ce poate varia în funcție de cât de multe resurse îți risipește procesul respectiv.
Roșu îți aduce la cunoștință că ai probleme. Verde îți confirmă că nu ai de ce să te îngrijorezi, iar portocaliu îți atrage atenția asupra faptului că ai de-a face cu un proces mai pretențios, dar nu trebuie neapărat să te stresezi din acest motiv. Culorilor le sunt atașate mesaje sugestive de genul „Currently performs well”. Prin apăsarea butonului More din dreptul unui tab sau al unui add-on, vezi mai multe detalii legate de consumul de resurse. Orice problemă se rezolvă printr-un click pe Close tab la tab-uri sau Disable, respectiv Uninstall la extensii.
Când folosești Task Manager din Windows
Dacă ți-au „picat” simultan mai multe tab-uri și sistemul tinde să devină inutilizabil, nu contează browserul. Pornește Task Manager cu click dreapta într-un spațiu liber din bara de Start sau apăsând pe CTRL + ALT + DEL. Caută numele browserului în listă, fă click dreapta pe el și optează pentru End Task. Dacă ai mai multe procese cu numele de Chrome sau Firefox închide-le pe rând până când își revine sistemului la performanța de odinioară.
Indiferent de setul de circumstanțe, trebuie să ai în vedere că majoritatea browserelor moderne îți salvează sesiunea de navigare în istoric și este aproape imposibil să pierzi site-urile pe care le aveai deschise. Singura excepție de la această regulă are loc dacă folosești de obicei modul de navigare incognito. Atunci, când ai închis fereastra sau tab-ul pe care erai, nu există nici un fel de „urme”.