20 iul. 2017 | 11:00

NASA face publice videouri istorice din cursa pentru explorarea spațiului

VIDEO ACTUALITATE

Cei de la NASA au fost tot mai transparenți în ultimii ani, dar niciodată nu au fost atât de generoși ca acum când vine vorba de conținut video.

După cum era de așteptat, NASA arhivează o mare parte dintre experimentele sale în format video. Conținutul nici măcar nu trebuie neapărat să vizeze explorarea spațiului sau călătorii până la Stația Spațială Internațională. Interesele agenției spațiale americane sunt surprinzător de vaste, dar prea puțini internauți au putut înțelege până la această oră despre ce este vorba în ecuație.

NASA a decis să posteze pe YouTube un volum semnificativ de clipuri. Poate fi și o încercare să sporească interesul în proiectele sale și să-și îmbunătățească imaginea în fața publicului larg. Multe dintre ele sunt foarte scurte. Dimensiunea nu contează însă neapărat, având în vedere că se văd foarte bine și îți vor dezvălui momente istorice din istoria recentă a aeronauticii.

Până la această oră, au fost urcate aproximativ 300 de clipuri video pe platformă, dar urmează să apară alte 200 în următoarele zile. Fiecare clip detaliază un episod important din istoria NASA. Sunt evidențiate teste de aterizare pentru nave spațiale, zboruri de test pentru X1 și X43A sau experimente cu Lunar Landing Research Vehicle.

În trecut, Elon Musk a atras atenția asupra gradului descurajant de dificultate pe care îl întâmpini dacă vrei să găsești câteva clipuri interesante sau utile pe site-ul NASA. În cadrul unui astfel de efort, ai fi ajuns probabil pe site-ul Dryden Flight Research Center și, după o multitudine de clickuri, te-ai fi putut bucura de Dryden Aircraft Movie Collection. O căutare pe Google nu s-ar fi reflectat în nici un rezultat, deoarece baza de date respectivă nu a fost menită să fie indexată de gigantul din Mountain View.

Detaliile contează mai puțin. Important este că, dacă ai curiozități legate de proiectele NASA și vrei să te delectezi cu câteva clipuri, ai două surse la care poți să apelezi de acum înainte. Prima constă în site-ul Armstrong Flight Research Center. A doua este acest canal de YouTube. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele