20 iul. 2017 | 09:00

Computerele vor revoluționa războaiele la fel de mult ca armele nucleare

ACTUALITATE
Computerele vor revoluționa războaiele la fel de mult ca armele nucleare

În 1899, cele mai puternice națiuni ale lumii au semnat un tratat la Haga, capitala Olandei, care interzicea folosirea vehiculelor zburătoare în scopuri militare. Oamenii de atunci se temeau de puterea distructivă a acestora. Însă numai cinci ani mai târziu, odată cu apariția avioanelor, tratatul a fost lăsat să expire. Ce a urmat, știe toată lumea. 

„Unele tehnologii sunt atât de puternice, încât devin chiar irezistibile”, spune Greg Allen, un cercetător de la Centrul de Securitate Americană. El este autorul a unui raport de 132 de pagini despre efectele inteligenței artificiale asupra securității naționale. Una dintre concluziile lui este despre impactul tehnologiei roboților autonomi asupra războaielor. Cercetătorul este de părere că acesta ar putea fi la fel de mare ca în cazul armelor nucleare.

Allen e de părere că dronele, hackerii roboți și software-ul care generează clipuri video fotorealiste false pot face armata americană una mult mai puternică. Aceste noi tehnologii vor aduce cu sine decizii diplomatice foarte importante care vor trebui luate de Statele Unite ale Americii și celelalte țări ale lumii, pentru a exista o oarecare formă de control. Raportul lui Allen recomandă câteva restricții care ar trebui impuse în ceea ce privește armele care au la bază Inteligența Artificială, notează Wired.

Cercetătorul mai scrie în raportul său că, în viitorul apropiat, investițiile private în Inteligența Artificială ar trebui să ofere noi moduri prin care SUA să-și consolideze poziția de primă putere militară a lumii. Capacitatea caluclatoarelor de a determina soarta unui conflict nu trebuie subestimată. Chiar dacă ne aflăm încă într-un stadiu timpuriu al dezvoltării armelor care gândesc singure, acest lucru va atrage după sine multe controverse în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, la fel cum au făcut-o armele nucleare în anii ’50.