13 iul. 2017 | 13:00

Hărțuirea online a atins cote alarmante, conform unui nou studiu

ACTUALITATE
Hărțuirea online a atins cote alarmante, conform unui nou studiu

Hărțuirea online este una dintre cele mai mari probleme ale secolului 21, iar acest trend îngrijorător nu pare să se potolească prea curând.

În urmă cu câteva decenii, când mulți dintre noi abia descoperau internetul, îți era mai mare dragul să începi un dialog cu un străin. Înainte de Messenger sau WhatsApp, mulți dintre noi pierdeau foarte multe ore pe MiRC încercând să înfiripe o relație cu o persoană complet necunoscută. În 2017, orice mesaj de la un necunoscut este perceput cu o cotă semnificativă de reticență. Nu de alta, dar în spatele unor cuvinte frumoase se poate ascunde o infecție cu malware, un troll, spam, hackeri și nu numai. Hărțuirea online este responsabilă de această schimbare radicală de atitudine asupra necunoscuților de pe internet.

La ora actuală, există foarte multe unelte și sisteme de protecție la care poți apela pentru a preveni hărțuirea online. Fiecare rețea de socializare pune la dispoziție un set stufos de sisteme prin care poți limita semnificativ numărul celor care te pot contacta și care îți pot vedea postările. Din păcate, un nou studiu confirmă ineficiența acestor mecanisme de a-ți oferi mai multă liniște pe internet.

O analiză publicată recent de Pew Research Center a ajuns la concluzia că hărțuirea online se află pe un trend ascendent. Nu mai puțin de 41% dintre persoanele intervievate au afirmat că au fost la un moment dat victime ale hărțuirii online. Ca termen de comparație, același studiu realizat în 2014 s-a reflectat într-n procent de 35%. Ca urmare, creșterea de la an la an este de aproximativ 2%.

Dacă ne aruncăm la detalii, cei mai mulți se plâng de faptul că au fost injurați pe internet, că cineva a încercat să-i facă de răs sau să-i defăimeze. Amenințările fizice sunt de asemenea la ordinea zilei, alături de hărțuirea sexuală. Pe de altă parte, victimele fenomenului de stalking online a rămas la 7 procente. Acesta face referire la personale care s-au simțit urmărite și au trăit cu impresia că fiecare gest al lor este înregistrat și analizat de un străin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele