05 iul. 2017 | 11:28

Cum ne-ar ajuta creierul albinelor să creăm camere foto mai performante

ACTUALITATE
Cum ne-ar ajuta creierul albinelor să creăm camere foto mai performante

O nouă cercetare asupra modului în care albinele percep culoarea ar putea fi aplicată pentru a dezvolta camere foto mai performante, ceea ce înseamnă că fotografiile realizate de drone sau de smartphone-uri vor arăta mai naturale ca oricând.

Toate acestea au de a face cu constanța culorii, cu modul în care albinele și oamenii pot detecta că o floare este roșie indiferent de culoarea și calitatea luminii. Acesta este un truc mental cu care camerele digitale se confruntă destul de mult. Cercetătorii au descoperit că albinele dispun de două perechi de ochi, fiecare responsabilă de detectarea altor calități ale imaginii: ochii principali detectează culoarea florii, iar cea de-a doua pereche de ochi se folosește de doi receptori de culoare pentru a detecta culoarea luminii ambientale. Mulțumită acestui mecanism complex, albinele pot detecta cu ușurință culorile naturale ale obiectelor din jur, fără a confunda percepția culorii.

Albinele transmit informațiile înregistrate de sistemul lor ocular către regiunile din creier responsabile de procesarea culorii. Astfel, combinând datele primite de cele două perechi de ochi, creierul lor poate ajusta imaginea formată, identificând în mod corect culorile care se regăsesc în realitate. Aceasta este o abilitate necesară care le permite să caute polenul mult mai eficient.

Echipa de cercetători s-a folosit de principiile matematice pentru a da seama de această combinație de date primite de la cele două perechi de ochi, iar, potrivit acestora, aceste principii vor putea fi folosite pentru a programa camerele foto să realizeze același truc inteligent, scrie Science Alert.

Modelul propus de oamenii de știință se potrivește într-o foarte are măsură cu mecanismul de care se folosesc albinele. Cu ajutorul acestui truc, inspirat de capacitatea oculară a albinelor, fotografiile pe care le vei realiza vor fi mult mai realiste, chiar și dacă sunt făcute într-o lumină neobișnuită.

Camerele foto, roboții și dronele ar avea nevoie de asemenea senzori inteligenți pentru a judeca condițiile de lumină ambientală și pentru a distinge cu ușurință lucrurile din jur, fără a exista o confuzie în privința imaginii pe a care o analizează.