Medicul care pregătește primul transplant de cap anunță un nou progres
Medicul și echipa care pregătesc primul transplant de cap au anunțat cele mai noi progrese făcute în această direcție.
Sergio Canavero, neurochirurgul care și-a făcut publice planurile de a transplanta un cap pe un alt corp, tocmai a anunțat un nou progres al echipei sale. Aceștia au reușit să repare cu succes măduva spinării unor șoareci, confirmându-și propriile studii și arătând progresele făcute.
Canavero a anunțat în 2015 public planul de a efectua un transplant de cap, iar acum transmite că șoarecii au fost tratați cu succes folosind Protocolul Gemini. Acesta este numele metodei create de acesta pentru a repara măduva spinării secționată. Șoarecii și-au recăpătat funcțiile motorii și nu au fost observate efecte adverse.
Descoperirile ultimului studiu au fost publicate în jurnalul CNS Neuroscience and Therapeutics. În cadrul publicației, se arată că o echipă de chirurgi condusă de Xiaoping Ren, de la Harbin Medical University, China, a secționat măduva spinării a 15 șoareci. Nouă dintre aceștia au fost tratați cu metoda lui Canavero, în timp ce restul au fost folosiți drept cobai de control.
Șoarecii au fost tratați cu un polietilen glicol, care repară nervii măduvei și opt din nouă cobai au supraviețuit o lună după operație. Până în cea de-a 28-a zi, aceștia își recăpătaseră capacitatea de a merge, iar doi dintre ei au fost considerați ”normali”:
”Studiul confirmă că măduva spinării poate fi reparată cu ajutorul recuperării comportamentale”, arată echipa. Canavero, de asemenea, spune că ”Acest studiu controlat ne dovedește că Gemini funcționează, fiind un pas important pentru proiectul nostru”, arată newsweek.com.
Echipa vrea să repete experimentul folosind câini, dovedind că sistemul este funcțional în cazul altor viețuitoare decât șoarecii. Transplantul de cap urmează să aibă loc în China, în decembrie, dar operația nu va mai fi efectuată pe pacientul rus Valery Spiridonov, fiind ales un chinez pentru procedură.