O treime din populația planetei are probleme cu greutatea
Mai mult de două miliarde dintre oamenii de pe glob sunt supraponderali și există tot mai multe decese din cauza unor afecțiuni asociate cu o greutate corporală prea mare, potrivit unui nou studiu.
Ne aflăm într-o criză a sănătății publice, care se manifestă la nivel global. Avem de a face cu o pandemie a obezității care afectează major o mare parte a populației de pe mapamond, cel puțin aceasta este concluzia unui raport întocmit de cercetătorii de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).
Concluziile lor sunt îngrijorătoare și ne dezvăluie că 30% dintre oameni sunt fie supraponderali, fie obezi. Persoana supraponderală este definită ca având un indice de masă corporală (body mass index– BMI) între 25 și 29,9 și obezitatea ca având un BMI de peste 30. Indicele de masă corporală calculează masa persoanei raportată la înălțimea ei și la cantitatea de mușchi și grăsime din corp.
Rezultatele nu sunt cu necesitate șocante și confirmă ceva ce intuiam deja, dar surprinzătoare sunt consecințele majore pe care aceste afecțiuni le au asupra sănătății individului. Persoanele care cresc exagerat în greutate o fac pe propriul risc și se expun unor probleme grave de sănătate- boli de inimă, diabet, cancer și alte afecțiuni care le pun în primejdie viața.
Cifrele pe care le detaliază în studiu sunt și mai îngrijorătoare și ne arată că prevalența obezității a crescut semnificativ de mult, aproape dublându-se, în peste 70 de țări, în ultimii 30 de ani. Rezultatele ne arată că sunt 107,7 milioane de copii obezi în lume și 603,7 milioane de adulți, notează Gizmodo. Deși sunt mai mulți adulți în primejdie, cifrele ne arată că prevalența obezității s-a triplat în rândul copiilor și tinerilor. Acest trend este îngrijorător pentru că tinerii supraponderali sunt mai expuși riscului de a dezvolta afecțiuni grave, precum diabetul, hipertensiunea și boli ale rinichilor.
Studiul ne oferă o notă descurajantă asupra faptului că epidemia obezității globale se extinde la o rată rapidă în multe regiuni ale lumii și că are implicații grave asupra sănătății indivizilor. Cercetătorii susțin că această schimbare majoră se datorează dietelor vestice, care constau în mâncare procesată, bogată în sare și zahăr.