02 iun. 2017 | 15:55

Un nou atac cibernetic de proporții a afectat 250 de milioane de utilizatori

ACTUALITATE
Un nou atac cibernetic de proporții a afectat 250 de milioane de utilizatori

Cercetătorii în securitate digitală au descoperit un atac cibernetic de tip malware care a infectat mai mult de 250 de milioane de calculatoare din întreaga lume. Printre sistemele de operare vizate s-au aflat atât Windows cât și macOS. Supranumit Fireball, pachetul de malware pune stăpânire pe browserul victimei și le dă voie atacatorilor să spioneze istoricul de browsing și eventual să și culeagă date delicate.

Specialiștii de la Check Point, firma care a descoperit acest atac cibernetic, spun că în spatele softulul malware s-ar afla o companie chinezească care oferă unelte de marketing digital și jocuri pentru telefoanele mobile pentru 300 de milioane de clienți. În timp ce compania folosește Fireball pentru a bombarda browserele afectate cu reclme, malware-ul ar putea fi trasformat foarte ușor într-o unealtă care poate cauza un incident cibernetic semnificativ la nivel mondial.

Fireball vine la pachet cu alte softuri gratis pe care le downloadezi de pe Internet. Odată instalat, malware-ul îți bagă pe gât cu forța plugin-uri care manipulează configurările browserului pe care îl folosești. El îți va schimba motorul de căutare ales și homepage-ul cu unele care sunt fake. Fireball are capacitatea de a executa orice fel de cod malițios pe calculatoarele infectate și poate spiona traficul de Internet al victimei, notează The Hacker News.

Conform acelorași specialiști care au descoperit malware-ul, mai mult de 20% dintre sistemele care au fost infectate aparțin corporațiilor. Oricine își poate da seama dacă a fost sau nu atacat de Fireball cu ajutorul unor simple verificări. Dacă constați că homepage-ul tău sau motorul de căutare pe care îl folosești în mod normal au fost schimbate fără știrea ta există o posibilitate ca tu să fii una dintre victimele Fireball.

Ce poți face mai departe este să downloadezi un program de curățat malware și adware și să resetezi configurările din browserul tău. Însă cea mai bună metodă prin care te poți feri este prevenția. Ai grijă să folosești numai software care provine din surse sigure și să fii foarte atent ce opțiuni bifezi în timpul procesului de instalare.