Diamantele ar putea fi soluția pentru calculatoare cuantice performante
Când vine vorba de calculatoare cuantice practice și performante, diamantele ar putea fi soluția pentru această tehnologie.
Diamantele nu sunt un concept total paralel cu cel al calculatoarelor cuantice, ba chiar din contră. Cercetătorii știu deja de ceva vreme că diamantele ar putea fi soluția pentru crearea unor astfel de calculatoare cu aplicații practice.
Defectele de nivel atomic din diamante pot fi folosite pentru a stoca biți cuantici care înmagazinează informație contradictorie (1 și 0 în același timp, spre exemplu). Astfel, poți citi datele disponibile fără să existe riscul să le schimbi în urma interacțiunii.
Există însă o problemă; când atomii de azot îi înlocuiesc pe cei de carbon, emit o gamă foarte largă de lumină astfel încât procesul își pierde din precizie. O echipă de cercetători crede că a reușit să rezolve problema preciziei cu ajutorul siliciului, care emite o gamă mult mai restrânsă de lumină.
”Trucul” presupune șlefuirea unui diamant sintetic până ce ajunge la grosimea de doar 200 de nanometri. Apoi, cavități optice sunt încrustate pe suprafața sa, iar cu ajutorul unei unelte speciale, ioni de siliciu sunt trimiși în aceste spații nou-create. În modul obișnuit, doar o cantitate mică de siliciu poate fi injectată, dar dacă diamantul este bombardat cu unde de electroni, în timp ce este încălzit, numărul cavităților poate crește, astfel că poate fi stocat mai mult siliciu, scrie engadget.com.
Tehnologia care ar putea transforma actualele calculatoare cuantice nu este încă gata pentru a fi folosită la scară largă. Defectele create pe suprafața diamantului nu sunt în locurile ideale, fiind la distanțe de aproximativ 50 de nanometri față de unde ar trebui să fie, astfel că nu emit suficientă lumină. Noile descoperiri arată, însă, că oamenii de știință sunt pe drumul cel bun, astfel că ne putem aștepta ca în următorii ani să vedem primele prototipuri de calculatoare cuantice bazate pe diamante.